Veldsla zaaien

Deze plant wordt ook “korensla” genoemd omdat hij vroeger een typische nateelt was die ervoor zorgde dat de stoppelakkers na de oogst begroeid waren. Vandaag kan je veldsla in enkele minuutjes zaaien. Het volstaat de grond in de moestuin wat los te harken, de zaden in voren van een centimeter diep te zaaien, de rijen dicht te gooien en de aarde lichtjes aan te drukken. Welke variëteit je het beste kiest? De voorkeur gaat uit naar kleinzadige, winterharde veldsla zoals ‘Coquille de Louviers’, ‘Verte de Cambrai’ en ‘Verte à cœur plein’.

De kiemvorming duurt ongeveer drie weken. Geregeld schoffelen, vooral bij droog weer, beschermt de kleine rozetten tegen onkruid. Vanaf december kan er geoogst worden. Je snijdt de blaadjes los met een mes of schaar zonder het hart weg te nemen. De bladeren groeien opnieuw en voor de zaadschieting in de lente kan je een tweede keer oogsten.