© GARDENA

10 gouden regels voor bewateren

Om te voorkomen dat de planten in je tuin hun kopjes laten hangen tijdens de zomermaanden, hebben ze veel water nodig. Maar hoeveel, en hoe vaak? En van boven, of van beneden? Hier zijn wat slimme tips van tuinspecialist GARDENA!

Regel 1: Gelijkmatig vochtig houden

De meeste planten zijn afhankelijk van een gelijkmatige bevochtiging. Maar wanneer je ze iets laat uitdrogen voordat ze weer water krijgen, bevordert dat de wortelgroei.

Regel 2: Bewater minder vaak, maar wel steeds grondig

Voor het bloembed is een of twee keer bewateren per week meestal voldoende. Beter minder vaak bewateren met veel water, dan vaak bewateren met weinig water.

Regel 3: Sproei ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg

Als je sproeit op de vroege of late avond (wanneer de bodem is afgekoeld), verdampt er minder water dan als je overdag sproeit (wanneer de bodem warm is). De planten kunnen zichzelf dan voorzien van voldoende water voor de warmte van de volgende dag.

Regel 4: Zorg dat de blaadjes droog blijven

Natte blaadjes worden ziek. Wanneer ze gedurende de nacht nat blijven, kan dat resulteren in bladschimmel. Op blaadjes die in de zon nat worden gemaakt, ontstaan kleine brandplekken (het vergrootglaseffect van de waterdruppels).

Regel 5: Geef de juiste hoeveelheid water

Goede bewatering betekent dat voldoende water de wortels bereikt. Bij te weinig water wordt alleen het oppervlak van de grond bevochtigd. Landbouwgewassen zijn bij uitstek afhankelijk van een gelijkmatig vochtige bodem tot aan de oogsttijd.

Regel 6: Geef grotere hoeveelheden water in stukjes

Water heeft wat tijd nodig om in de bodem door te dringen. Om te vermijden dat het water ongebruikt wegloopt, is het beter een paar keer achter elkaar licht te sproeien.

Regel 7: Sproei gericht maar rond de planten

Als je altijd aan dezelfde kant van de wortels sproeit, leidt dat tot ongelijkmatige wortelgroei en daardoor ook tot slechtere opname van de voedingsstoffen in de bodem. Sproei daarom altijd rondom de plant en verspreid over het gehele irrigatiegebied.

Regel 8: Besproei en wees zuinig met water

Sproei zo veel als nodig is en zo weinig als mogelijk is. Om het makkelijker te maken, kan je gebruik maken van een automatisch irrigatiesysteem met vochtsensor – in de bodem, op het balkon en op het gazon.

Regel 9: Vermijd waterophoping

Water drukt de lucht weg uit de bodem. Daardoor kunnen de wortels niet ademen. Zonder zuurstof verdrinken de wortelcellen.

Regel 10: Gebruik hoogwaardige tuinaarde met een hoog kleigehalte

Tuinaarde met een hoog kleigehalte heeft betere expansie-eigenschappen en kan daardoor het water beter en gelijkmatiger vasthouden. Zorg tijdens natte zomers en in de winter voor een goede drainage om waterophoping te voorkomen.

Opgerold staat netjes!

Wil je na het water geven de tuinslang makkelijk opbergen? De muur- en tuinslangboxen uit het nieuwe RollUp-gamma van GARDENA zijn de ideale oplossing.

De tuinslangenbox zet je met een uiterst stabiele metalen grondpen in de tuin of op het gazon. Omdat hij 360° zwenkbaar is, bereik je met gemak ieder hoekje van je tuin en geniet je van maximale bewegingsvrijheid. Maak je gebruik van een robotmaaier? Geen probleem! Hij maait netjes langs de paal en onder de tuinslangenbox door.

De muurslangenboxen hebben een nieuwe vormgeving waardoor ze nog compacter zijn. Ze bieden ruimte voor tuinslangen van 15, 20, 25, 30 of 35 m. De nieuwe boxen zijn 180° draaibaar en bieden ook plek voor het opbergen van extra aansluitgereedschappen (zoals tuinspuit, broes of spuitpistool). Daardoor heb je alles wat je nodig hebt voor een vlotte bewatering steeds snel bij de hand. De slangenbox is UV- en vorstbestendig, zo geniet je er ieder seizoen van.

De nieuwe RollUp slangeboxen van GARDENA wonnen dit jaar de Duitse Red Dot Design Award en worden daarmee geëerd op vlak van innovatie, functionaliteit en kwaliteit. Verkrijgbaar via tuincentra, doe-het-zelfzaken en webshops.

www.gardena.com

%d bloggers liken dit: