Bloemen en PlantenTuinplanten

10 planten voor de buienborder

Regen, regen en nog meer regen! Een buienborder is ideaal om een teveel aan regenwater op te vangen. De planten in zo’n border voelen zich thuis in zowel een natte als een droge omgeving. We tippen 10 tuinplanten voor jouw buienborder.

Tijdens en na een fikse regenbui moet een waterreservoir het water dat het zelf niet kan bergen laten wegstromen. Laat het niet zomaar over gazon en borders vloeien! Tijdens een regenbui moeten zij vaak al meer dan genoeg verwerken. Wat je wel kunt doen, is de overloop van het reservoir of de dakafvoer – indien je geen water opvangt voor gebruik – laten uitmonden in een vijver, poel, een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) of buienborder.

Een buienborder laat het water dat erin terechtkomt in enkele uren infiltreren in de grond. Voldoende groot en goed gerealiseerd blijft het water er maximaal enkele uren in staan, en dan nog slechts maximaal 25 cm diep. Meestal ligt een buienborder verborgen in een border of bloemenweide.

De planten voelen zich thuis in zowel een droge als natte omgeving: ze kunnen tegen kortstondig onder water staan, maar groeien ook in drogere omstandigheden. Ideaal dus om water op te vangen tijdens een flinke regenbui!

10 planten voor een buienborder

  1. ASTILBE, prachtspirea (vaste plant, tot 1 m, juli – augustus)
  2. CALAMAGROSTIS BRACHYTRICHA, diamantgras (siergras, 100 cm)
  3. CAREX PENDULA, hangende zegge (siergras, 100 tot 150 cm)
  4. CORNUS SANGUINEA, rode kornoelje (bladverliezende heester, 3 m)
  5. HEMEROCALLIS, daglelie (vaste plant, 60 cm, vroeg-, midden- en laatbloeiende selecties)
  6. IRIS ENSATA, Japanse iris (vaste plant, 80 cm, juli)
  7. LOBELIA CARDINALIS, waterlobelia (vaste plant, 90 cm, juli tot oktober)
  8. LYTHRUM SALICARIA, kattenstaart (vaste plant, 130 cm, juni tot september)
  9. MYRICA GALE, gagel (bladverliezende heester,1 tot 1,5 m)
  10. SALIX PURPUREA ‘NANA’, dwergwilg (blad-verliezende heester, 1 m)

Meer tips over een watervriendelijke tuin vind je in het Zakboek voor de sponstuin. Nu ook verkrijgbaar in combinatie met een abonnement op Fence Tuinmagazine!

%d bloggers liken dit: