10 tips om duurzamer te leven

Duurzamer leven…het wordt vaak gezegd en aangeraden. Maar hoe doe je dat nu precies?
1 Kweek je eigen groenten
Veel van ons voedsel reist de halve wereld rond voor het op ons bord ligt. Op die manier vergroten we onze ecologische voetafdruk enorm. Niets zo eco als zonder pesticiden je eigen groenten kweken, want je oogst op het moment dat de groenten rijp zijn en ze leggen hooguit de afstand van je oogsttuin naar je keuken af. 
2 Eet minder vlees
De nieuwe adviezen van het voedingscentrum beamen het: een plantaardige eetgewoonte is niet alleen gezonder voor ons lichaam, ook voor de planeet. Las dus een paar vleesvrije dagen in of probeer het eens volledig plantaardig. 
3 Drink water uit de kraan
Voor de productie van plastic flessen is er heel wat olie nodig. De volle flessen moeten getransporteerd worden en wij zeulen er ook nog eens mee. Water uit de kraan is goedkoper, eenvoudiger en het bespaart een berg afval en transport. Met wat vers fruit maak je er trouwens de heerlijkste drankjes mee.
4 De kracht van je benen
We hebben er allemaal twee gekregen en gebruiken ze te weinig. Verplaats je meer te voet of met de fiets. Dat is goedkoper, gezonder en beter voor het milieu. Vaak (zeker in de stad) ben je zelfs sneller ter plaatse en je blijft fit. Neem voor verre afstanden het openbaar vervoer. Toch een auto nodig? Bekijk dan of je kan autodelen of carpoolen. 
5 Gebruik je waslijn
Wist je dat een gemiddeld gezin tegenwoordig zo’n 100 elektrische apparaten gebruikt? Al die apparaten gebruiken energie en vaak zijn ze overbodig. De wasdroger, bijvoorbeeld. Gebruik dus je waslijn! De wind en zon drogen je kleren gratis en voor niets. De frisse buitenlucht tijdens het ophangen en afnemen krijg je er gratis bij. De frisse buitenlucht in je kledingkast eveneens. 
6 De natuur in!
Neem je (klein)kinderen mee de natuur in en geef hen zo het grootste geschenk van allemaal. De tv en computer hebben de gewoonte om buiten te zijn drastisch veranderd. Ga picknicken en wandel met je blote voeten in het gras. Kijk ver, adem diep en geniet. Zeker nu de herfst haar prachtige kleuren laat zien. 
7 Consuminder
Stel je bij elke aankoop de vraag: heb ik dit echt nodig? Ga ik het volgende maand ook nog mooi vinden of gebruiken? Koop je toch iets, check dan of het gemaakt is van zo natuurlijk mogelijke materialen. En ga zorgzaam om met je aankopen, dan gaan ze langer mee.
8 Verminder de afvalberg
Sta jij soms stil bij de overbodige verpakkingen die je koopt als je inkopen doet? Plastic die gemaakt is uit olie, enkel om iets te verpakken van de winkel tot thuis? Ga eens winkelen in een verpakkingsvrije winkel. Of ga met je boodschappentas naar een boerenmarkt in de buurt. 
9 Dichtbij met vakantie is even leuk
Het lijkt soms dat je ver weg moet gaan om tot rust te komen. Maar ook in Nederland en Vlaanderen zijn er heel wat mooie plekjes te ontdekken. Ook iets verder in de buurlanden vind je massa’s mooie vakantiebestemmingen. Zo kun je je met de trein of de auto verplaatsen, want vliegtuigen zijn enorme vervuilers.
10 Maak tijd voor het goede leven
Maak weer connectie met je leven in plaats van constant te haasten. Maak tijd om te praten met je buur, je collega, de man of vrouw tegenover je in de trein. Geniet samen met het gezin of met vrienden van een heerlijke maaltijd aan tafel. Besteed je tijd verstandig en kies bewust voor echte momenten.
Bron: Velt – de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren
%d bloggers liken dit: