10 tuinklusjes die je kan doen in maart

Benieuwd wat je in maart kan doen in de tuin? Met de lente in het vooruitzicht is dat weer heel wat! Fence Tuinmagazine helpt je op weg met 10 leuke tuinklusjes voor de moes- en siertuin.

Op het programma in maart

MOESTUIN

🌼 Maak de grond in je serre klaar voor het planten van tomaten door er nu al compost op te gooien. Spreid een kilo compost per plant uit op de bodem en werk die lichtjes onder de grond met behulp van  een mestvork of gaffel (maximaal 5 cm diep). De micro-organismen zullen de humus omzetten in minerale voedingsstoffen waarvan de tomatenplanten van bij de aanplant kunnen profiteren.

🌼 Koop in het tuincentrum mini-kluitjes van sla en plant ze uit in je serre. Tenzij je de plantjes binnenshuis kunt opkweken, is dit de beste manier om van de laatste wintersla vlotjes over te gaan naar sla van jouw eerste zaailingen. Kropsla kan je al in april oogsten.

🌼 Kweek vroege aardappelen onder een plastic tunnel. De tunnel beschermt het gebladerte tegen de laatste nachtvorst.

SIERTUIN

🌼 Plant de knollen van dahlia’s in een grote pot gevuld met potgrond. In de warmte van de kas zullen ze al snel ontwaken. Let wel op voor de nachtvorst. De eerste scheuten kunnen gestekt worden bij 20 ° C en zullen nieuwe planten vormen die je vanaf half mei in de bloemperken kan plaatsen. In dit leuke tuinboek lees je alles over dahlia’s.

🌼 Lelies in bloemperken, is dat voorbij? Het klopt dat klevers aan de bladeren knabbelen. Gelukkig is er wel een oplossing: plant je lelies in een grote pot. Voor de voordeur zorgen de geurende bloemen voor een warme verwelkoming.

🌼 Bij mooi weer zal het gras deze maand al groeien. Je kan dus al wat vaker maaien, maar zet de machine een halve centimeter hoger dan normaal en ga er slechts één keer over. Later deze maand kan je het gazon een goede, stikstofvrije voeding geven die helpt bij het winterherstel.

🌼 Probeer eens wilde bloemen te zaaien in het gazon.  Je kan eventueel ook wilde bloemen planten. Het gaat niet om een bloeiende weide (dat vergt veel meer), maar bijvoorbeeld madeliefjes en ereprijs.

🌼 Zaai eenjarige plantjes in potjes of trays om later snel kleur in de tuin te hebben. Als er geen vorst meer wordt verwacht (zo ongeveer tegen het einde van maart), kan je ze ook rechtstreeks in de borders zetten.

TUINDIEREN

🌼 Slakken kunnen nu al veel schade veroorzaken in je tuin. Weer deze dieren dus nu al uit je tuin met een biologisch bestrijdingsmiddel. Ook door koffiedik rond je planten te strooien, zullen de slakken wegblijven.

🌼 Heb je nog geen nestkasten opgehangen in de tuin? Dan is het nu tijd om dat te doen, want het broedseizoen van de vogels start in de lente. In dit boek vind je 25 leuke doe-het-zelf ideeën om je eigen nestkastjes te knutselen.

 

Ben je benieuwd naar meer leuke tuinklusjes? Bestel dan nu Fence Tuinmagazine in de boekenshop & geniet van gratis levering bij je thuis.

%d bloggers liken dit: