MoestuinSiertuin

Tuinklussen voor januari: nu doen in de tuin

Gelukkig nieuwjaar, lieve lezers! In 2023 blijven we jullie inspireren met handige tuintips en mooie tuinverhalen. We starten met enkele leuke, winterse tuinklussen voor de maand januari. Veel tuinplezier!

Benieuwd naar meer? Ontdek tal van tips en inspiratie in Fence Tuinmagazine!

In de siertuin

❄️ Breng kleur op het terras met winterharde bloemen en planten. Winterheide, Helleborus en viooltjes doen het uitstekend tijdens de koude wintermaanden.

❄️ Kijk na of de winterbescherming van je vorstgevoelige (pot)planten nog goed vast zit. Door de hevige wind kan die losgekomen zijn.

❄️ Bladverliezende bomen en struiken kan je nu planten en snoeien. Let wel op de weersvoorspellingen, want je snoeit beter niet tijdens een periode van vorst. Dat kan schade toebrengen aan je boom of struik via de snoeiwonden. Pas geplante bomen en heesters kan je best voorzien van steunmateriaal.

❄️ Wil je al langer een pad, terras of vijver aanleggen? Ga dan nu aan de slag, zodat je er in de lente volop van kunt genieten. Hulp nodig? Vind hier een tuinaannemer in jouw buurt.

❄️ Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we deze maand nog sneeuw mogen verwachten. Komen er toch witte vlokken uit de lucht gevallen? Veel sneeuw zorgt voor een prachtig winterlandschap. Let wel op voor dikke pakken sneeuw op je planten. Ze zorgen voor een laagje isolatie, maar kunnen wel de takken breken door het gewicht.

❄️ Ben je van plan om binnenkort een nieuw bloemperk aan te leggen? Maak alvast een lijstje van je favoriete variëteiten. Probeer ook eens om zelf een plan van je perk te schetsen. Teken er de planten bij, rekening houdend met de omvang van de volgroeide bosjes. Aan de hand van zo’n tuinplan kan je verschillende combinaties van vormen en kleuren uitproberen.

❄️ Vanaf januari kan je Wisteria (blauweregen) en andere klimplanten snoeien.

In de moestuin

🌱 De eerste maand van het jaar staat in het teken van plannen. Wat wil jij graag zaaien en planten in het komende tuinseizoen? Neem een kijkje in een zadencatalogus of laat je inspireren door andere moestuinliefhebbers. Zoek eens op de hashtags #moestuinieren en #etenuiteigentuin op Instagram. Je komt vast heel wat nieuwe zaai-ideeën tegen! Ook in de nummers van Fence Tuinmagazine vind je leuke, seizoensgebonden én buitengewone tips voor de groente-, fruit- en kruidentuin.

🌱 Spruiten, kolen, winterprei, pastinaak, knolselder… zijn nu op hun best. Breng je gerechten op smaak met verse kruiden die je oogst van op de vensterbank of het aanrecht in de keuken. Deze lasagne van knolselder en tomaat is echt het proberen waard.

🌱 In januari kan je al enkele groenten zaaien onder glas: bloemkool, raapstelen, radijsjes, spinazie… Lucht je serre regelmatig om de temperatuur en luchtvochtigheid onder controle te houden.

🌱 Spitten in de moestuin heeft voor- en nadelen. Ben jij een voor- of tegenstander van spitten? Meer en meer tuinliefhebbers gaan biologisch te werk en kiezen ervoor om niet te spitten. In de winter kan je de bodem van je moestuin ook beschermen door hem te bedekken met een laag mulch (+/- 5 cm). Je kan daarvoor simpelweg compost of bladcompost gebruiken.

En verder ook…

🌷 Vervang de kerstboom door je favoriete groene kamerplanten.

🌷 Ga jij je kerstboom opnieuw in de tuin planten? Laat hem eerst enkele dagen acclimatiseren in de garage of op een overdekt terras. Plant de boom wanneer het niet vriest en geef voldoende water meteen na het planten. Wil je deze boom volgend jaar opnieuw binnen gebruiken? Laat de boom dan in de pot zitten. Veel makkelijker om terug uit te graven!

🌷 Help de tuinvogels bij hun zoektocht naar voedsel. Vivara, specialist in vogelvoeding, raadt aan om voer met een hoge energiewaarde aan te bieden. Door essentiële oliën en vetten zullen tuinvogels een enorme energieboost krijgen. Zet ook een drinkschaaltje klaar en ververs het water tijdig als het zou vriezen. Ligt er sneeuw? Dan hoef je geen drinkschaal te plaatsen. Vogels pikken namelijk in de sneeuw om aan vocht te geraken.

🌷 Haal voorjaarsbollen op pot in huis: blauwe druif, hyacint, narcis, kievitsbloem, krokus… laat je inspireren door het aanbod in het tuincentrum of bij de bloemist.

🌷Breng een bezoek aan het arboretum van Kalmthout en laat je betoveren door de schitterende bloempjes van de prachtige Hamamelis. Deze verzameling toverhazelaars is de grootste van Europa!

🌷 Januari is een rustige maand in de tuin. Neem dus vooral de tijd om te genieten van het prachtige wintersilhouet van je planten!

Meer tips?

In Fence Tuinmagazine vind je elk seizoen praktische tips en eindeloze inspiratie voor jouw droomtuin. Abonneer hier en geniet van korting.

%d bloggers liken dit: