10 tuinklussen in januari

Lieve lezers, het nieuwe jaar is begonnen! Ook in 2021 blijven we jullie graag inspireren met praktische tuintips. We starten met een aantal leuke tuinklussen voor de maand januari. Ga dit weekend dus zeker de tuin in.

Op het programma in januari

❄️ Zolang het niet vriest, kan je de meeste bomen en bladverliezende heesters in de tuin nog snoeien in januari. Van de esdoorn, walnootboom en berk blijf je maar beter af, want die gaan bloeden als je ze nu gaat snoeien. Voor die boomsoorten wacht je dus best tot het begin van de zomer. Wil je nog nieuwe bladverliezende heesters en bomen planten in de tuin? Ook dat kan je nog doen in januari als het overdag niet vriest.

❄️ Heb je een druif (vitis vinifera) in de tuin? Die moet je twee keer per jaar snoeien. Bij voorkeur vindt de wintersnoei plaats tussen half november en begin januari. Snel aan de slag dus als dat bij jou nog niet gebeurd is! Let wel op: ook de druif kan je niet snoeien als de temperatuur onder het vriespunt daalt. De kans bestaat dat de takken van de plant dan zullen scheuren of breken. Snoei de druif ook niet te laat (tussen half januari en april blijf je er beter af) want dan kan de plant gaan bloeden.

❄️ Begin januari kan je de laatste dode bladeren in de tuin opruimen. Let wel op voor de tuindieren; heel wat egels overwinteren namelijk onder een hoop bladeren.

❄️ Controleer de winterharde planten op bladluizen. Heb je er gevonden? Dan is het nodig om je plant te behandelen met een geschikt product zoals deze 100% plantaardige spray van ECOstyle.

❄️ Schenk in januari extra aandacht aan de vogels. In de winter zet je best een ondiep drinkschaaltje klaar voor deze tuindieren. Let wel op wanneer het vriest want dan moet je het water tijdig verversen. Suiker toevoegen aan het water kan helpen om te vermijden dat het water bevriest, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een vorstbestendige waterschaal. Als het sneeuwt hoef je geen drinkschaal te plaatsen, want dan komen de vogels aan vocht door in de sneeuw te pikken.

❄️ Vogels krijgen in de winter graag hulp bij hun zoektocht naar voldoende voedsel. Hang bijvoorbeeld vetbollen omhoog, koop vogelvoer of geef ze je broodresten.

❄️ Hoop je dat het gaat sneeuwen? Dat maakt de winter natuurlijk juist zo bijzonder! Als het heeft gesneeuwd zijn er wel een aantal dingen waar rekening mee moet houden. Zo kan je best niet op een besneeuwde of bevroren gazon lopen want dat zorgt voor schade. Daarnaast raden we aan om regelmatig de sneeuw van je planten, bomen en struiken te verwijderen. Door het gewicht van de sneeuw zouden hun takken namelijk kunnen afbreken.

❄️ Geniet van de winterkost uit je moestuin of uit de winkel. Spruitjes, kolen, winterprei, pastinaak, knolselder… zijn nu op hun best. Breng je gerechten op smaak met verse kruiden die je oogst van op de vensterbank of het aanrecht in de keuken.

❄️ Ja hoor, in januari kan er zeker al gezaaid worden! Bloemkool, raapstelen, radijsjes, spinazie, ijsbergsla… deze kan je al beginnen zaaien onder glas als je een serre of tuinkas hebt. Tuinkers kan je zaaien in een bakje op de vensterbank.

❄️ Maak een planning voor het komende tuinseizoen. Januari is de perfecte maand om na te denken over wat je in 2021 wil doen in de tuin. Neem de tijd om na te gaan welke bloemen, planten en groenten jij dit jaar graag in je tuin zou zien. Zoek voldoende informatie op en noteer alles zodat je een doordachte planning hebt en weet wanneer je aan de slag moet gaan. Laat je inspireren door de oude nummers van Fence Tuinmagazine!

%d bloggers liken dit: