Tuinklussen en tuintips voor de maand februari © Shutterstock

Tuinklussen voor februari

De teelt- en tuinplannen zijn gemaakt, het tuingereedschap is ingevet. Wij zijn alvast klaar voor een nieuw (moes)tuinseizoen boordevol succes, rijkelijk aan bloesems en oogsten! Ontdek hier de tuinklussen voor de maand februari.

In de siertuin

🌷 Zaai klokwinde (Cobaea scandens) op een warme plek. Deze klimplant, die als eenjarige wordt gekweekt, produceert ranken van meerdere meters lang die klokvormige bloemen met een exotische uitstraling dragen.

🌷 Is de temperatuur de voorbije dagen onder nul gegaan? Maak dan een rondje in je tuin en controleer alle pas aangeplante bomen en struiken. Door de vorist kunnen ze omhoog gekomen zijn, en dus moeten ze opnieuw aangedrukt worden.

🌷 Snoei niet te vroeg op het seizoen. Geduld is een schone deugd… Voor gevoelige soorten moet je zeker wachten tot april. In februari kan je eventueel wel al winterharde en groenblijvende soorten snoeien.

Moestuin

🌱 Geef de grond in de serre regelmatig water. Je mag hem niet laten uitdrogen, anders gaat het biologische leven verloren. Heeft het gesneeuwd? Fantastisch! Plaats grote sneeuwballen in de serre. Tijdens het smelten dringt het water zachtjes in de bodem.

🌱 Plaats een tunnel van doorschijnend plastic over de moestuin. De bodem zal zo sneller opwarmen. Perfect voor de eerste zaai van radijsjes binnenkort (vanaf april/mei)!

🌱 Op zoek naar een silo om al je groenafval op een hoop te gooien? Je kan er makkelijk zelf een in elkaar knutselen door 4 houten transportpallets aan elkaar vast te maken met ijzerdraad. Dergelijke pallets vind je beslist bij een bedrijf in de buurt.

🌱 Regelmatig groeien er paardenbloemen in de moestuin of in je bloemperken. Zet er een plastic klok over die voor het bleken van andijvie wordt gebruikt. Door een gebrek aan licht zullen de bladeren verbleken, verliezen ze hun bittere smaak én worden ze malser. Heerlijk in een slaatje!

🌱 De eerste zomerprei kan je nu al zaaien in een goed beschut bed. Als de bodemtemperatuur minimum 10° C bedraagt, vindt de ontkieming plaats binnen de 14 dagen. Zomerprei groeit traag, maar kan al in april worden uitgeplant. De eerste oogst vindt plaats in juni. Aftellen!

🌱 Heb jij binnenshuis al iets gezaaid? Helaas loopt het vaak mis door een gebrek aan licht. De zaaikiemen schieten daardoor te hoog op. De oplossing: haal een led-lichtbak in huis die je met behulp van een programmaregelaar kan instellen op 14 uur licht.

En verder ook…

🌻 Als er een forsythia in de tuin staat, knip dan een paar takken af, bij voorkeur takken die vertakt zijn. Zet ze in een vaas in je woonkamer. De warmte zal ervoor zorgen dat de bloemknoppen na een paar dagen openen, waardoor de hele kamer geel oplicht. Lentegevoel alom!

🌻 In dit donkere jaargetijde is er vaak onvoldoende licht voor kamerplanten, zeker wanneer ze ergens min of meer verborgen staan. Breng ze daarom tot en met maart best over naar een zonnige vensterbank. Sluit ze zeker niet op achter de gordijnen wanneer er een vorstnacht op komst is!

🌻 Kleuren de bladeren van je planten bruin? Dat komt door de verwarming en het gebrek aan verluchting. Gelukkig zijn er twee gemakkelijke oplossingen. Vernevel regelmatig met een handsproeier water over de bladeren of leg geëxpandeerde kleikorrels in een schaal en laat ze volzuigen met water. Plaats de pot van de plant op de korrels, deze creëren een groot verdampingsgebied.

🌻 Mochten ze nog niet in je tuinhuis aanwezig zijn, koop dan twee spitvorken. Dat gereedschap is het best geschikt om meerjarige bosjes op te splitsen. Hoe je dat doet? Je verwijdert de kluit uit de grond en duwt de vorken rug aan rug in de kluit. Sper daarna de ijzers open door aan de stelen te trekken. Zo worden de planten gescheiden zonder de wortels te beschadigen. Handig!

%d bloggers liken dit: