Tuintips voor november

Deze week genieten we volop van heerlijk herfstweer. Ideaal dus om aan de slag te gaan in de tuin en op het terras, en zo al een beetje voor te bereiden op de aankomende winter. Benieuwd welke tuinklussen je kan doen in november? We geven je graag advies.

Op het programma in november

🍂 Zet de vorstgevoelige planten alvast binnen op een koele, vorstvrije plaats. Bijvoorbeeld in de garage.

🍂 Heel wat afgevallen blaadjes zorgen voor een prachtig kleurenpallet in de tuin. Wil je ze toch al opruimen? Hark de dode bladeren dan bijeen onder een zeildoek. Zo blijven ze intact en kunnen ze vanaf het volgende voorjaar over de compost worden verspreid, afgewisseld met grasresten. De droge bladeren, die rijk aan koolstof zijn, zorgen voor een betere decompositie dankzij de hoge concentratie van water en stikstof.

🍂 Bezoek de kwekerijen om een Camellia sasanqua te kiezen. Deze struik, die in dit seizoen wekenlang bloeit, trekt foeragerende insecten aan die nog actief zijn. Plant de camelia in lichtzure humusgrond en bedek de bodem royaal met dode bladeren.

🍂 Kocht je in het tuincentrum bollen van anemonen en ranonkels? Dan is het belangrijk dat je – vooraleer je ze gaat planten – de kleine, uitgedroogde wortelmassa’s gedurende een twaalftal uur in lauw water legt.

🍂 Bevroren water zet uit. Sluit de buitenkranen dus af zodat ze niet kapot kunnen vriezen. De tuinslang laat je leeglopen en berg je nadien op in het tuinhuis.

🍂 In de moestuin vormen de spruiten al mooie ronde bolletjes. We kunnen geneigd zijn deze te oogsten, en dus te kiezen voor de grotere, maar qua smaak kan dit lelijk tegenvallen. Om smaak te geven, hebben spruitjes vorst nodig en kan het dus beter zijn om pas te oogsten in januari.

🍂 Wordt er vorst voorspeld? Bedek dan sla en andijvie met vliesdoek P30. Dit vlies laat lucht, licht en regen door en biedt thermische bescherming tegen vorstschade. Je kan ook een dubbele laag vliesdoek P17 aanbrengen.

🍂 Controleer de aardbeien. Verwijder de rotte vruchten, droge bladeren en bruin geworden ranken met een schaar. De planten zullen in de lente nieuwe bladeren vormen. Met deze schoonmaakbeurt verminder je het risico op degeneratie van de planten door ziekte.

🍂 Maak het dit najaar extra gezellig in de tuin met een vuurkorf of barbecue. In de wintereditie van Fence vind je maar liefst 16 leuke vuurkorven, vuurschalen, fakkels en buitenhaarden. Perfect om je bij op te warmen op een koude herfstavond.

🍂 Gereedschap dat je in de winter niet van plan bent te gebruiken, geef je nu een welverdiende schoonmaakbeurt.

🍂 Aan het einde van de herfst kan je de dakgoten schoonmaken. Die zitten nu goed vol door vallend blad en takjes. Om verstopping tegen te gaan, moet je die dus tijdig verwijderen.

We wensen je veel tuinplezier.

Meer tuintips? Abonneer nu op Fence Tuinmagazine.

%d bloggers liken dit: