©bloembol.org

10 weetjes over tulpen

Wie in het voorjaar wilt genieten van een tulpentuin, heeft nog maar weinig tijd om de bollen te planten. Haast je voor de vorst roet in het eten gooit!

1. Wereldwijd
Nederland is het epicentrum van tulpenbollen. Dit kleine landje exporteert jaarlijks bijna 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen. Nederland is hier koploper vanwege de perfecte grond die het land heeft om de bollen in te telen. Dat is maar goed ook, want zo kunnen mensen over de hele wereld van deze kleurrijke voorjaarsbloeiers genieten.

2. Soorten
De 2,5 miljard tulpenbollen die Nederland exporteert, bestaan uit 8.000 verschillende soorten. De 23 grootste soorten zorgen voor 40 % van de tulpenproductie en worden verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele tulp ‘Strong Gold’ is veruit het populairst. De rode met witte tulp ‘Leen van der Mark’ staat op nummer twee.

3. Tulpenmanie
Aan het begin van de zeventiende eeuw brak de ’tulpenkoorts’ uit. Tulpenbollen werden in korte tijd extreem veel waard. Ze werden op papier verkocht voor enorme bedragen, terwijl de bol vaak nog in de grond zat op het moment dat hij werd verkocht. Een enkele tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een heel grachtenpand in Amsterdam.

4. Kleurrijk
Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw en zwart gekleurde tulpen bestaan niet. Sommige soorten komen in de buurt van zwart, maar hebben eigenlijk een donkerpaarse tint. De tulp ´Queen of Night´ komt het meest in de buurt, maar ook deze is niet zwart.

5. Groepen
Wist je dat tulpen worden onderverdeeld in 15 verschillende groepen? Deze onderverdeling zorgt ervoor dat je makkelijker kunt zoeken in het grote assortiment aan tulpen. Ze zijn gegroepeerd op basis van bloeitijd en bloemvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele, dubbele, gefranjerde, leliebloemige, botanische en parkiettulpen en bestaan er vroeg- en laatbloeiende tulpen.

6. Lentekriebels
Tulpen staan voor de lente. Na de donkere en koude wintermaanden brengt deze bloem dat o zo gewenste beetje vrolijkheid op straat en in de tuin. De sprankelende kleuren en de opengaande knoppen brengen een lach op je gezicht. Vanaf maart beginnen ze met bloeien. Zeg je tulpen, dan zeg je lente!

7. Veredelen
Ondanks de grote keuze in tulpen, worden er nog volop nieuwe tulpen veredeld. Dit is het kruisen van tulpen met hele goede eigenschappen om zo nieuwe cultivars te krijgen. Het kan zomaar zijn dat er toch een nieuwe kleur of vorm wordt ontdekt, misschien wel die felbegeerde zwarte tulp… Wist je dat er 20 jaar nodig is voordat een nieuwe tulp in het tuincentrum te koop is?

8. Maandenlang
Als je het slim aanpakt, geniet je maandenlang van tulpen in de tuin; vanaf begin maart tot eind mei. Dit doe je door tulpen met verschillende bloeitijden te planten. Je kunt ze ook in laagjes planten, dit wordt lasagne beplanting genoemd. Wanneer de tulpen eind mei zijn uitgebloeid, nemen de vaste planten en eenjarige perkplanten de bloei over.

9. Botanisch
Wist je dat er tulpen zijn die ieder jaar bloeien en zelfs vermeerderen? Dit zijn botanische tulpen. Ze worden ook wel ‘dwergtulpen’ genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen. Het zijn echte koplopers want de meeste botanische tulpen bloeien het vroegst van alle soorten. De bekendste botanische tulpen zijn sylvestris, tarda en turkestanica.

10. Potten
Heb je een balkon of terras? Dan kun jij ook van tulpen genieten. Ze zijn namelijk heel geschikt om in potten te planten. Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is; minimaal zes keer zo hoog als de bloembol. Zo ligt er onder en boven de tulpenbollen een laag grond van drie bollen hoog. Zorg ook voor een gat onderin de pot, zodat het teveel aan water kan weglopen.

 

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk dan op www.bloembol.org.

%d bloggers liken dit: