14 serres en kweekkasten voor groene moestuinvingers

Vroeg begonnen is… heel wat tijd gewonnen! Beginnen jouw groene moestuinvingers nu al te kriebelen? Misschien is het dan echt eens tijd voor die serre waar je al zo lang van droomt!

Vind jouw droomserre

Voor de gelukkige bezitters van een serre start het seizoen gemakkelijk 1 tot 2 maanden vroeger. Bovendien zijn je gewassen beschermd tegen het gure weer dat het hele jaar voor onheil kan zorgen. Geen plaats of budget? Dan vormt een kweekbak of kweekkast misschien een oplossing, weliswaar op kleinere schaal.

Fence Tuinmagazine selecteerde 14 leuke serres en kweekbakken voor jou: van S tot XL en van budgetvriendelijke tot tuinkas de luxe. Klik op de foto’s voor meer informatie.

1. De klasse van een oranjerie (XXL-XL)

Beginnen doen we in stijl. Deze boogserre heeft een hoog oranjeriegehalte. Zo’n gepersonaliseerde realisatie biedt niet enkel onderdak aan planten en kweekbakken, het is ook een plek waar mensen graag neerstrijken. Deze ambachtelijke stalen serre in het highend segment is een realisatie van Smederij Vercammen in Herenthout. Landelijk en gezellig!

Richtprijs (300 x 500 cm): vanaf € 30.000

2. Royal horticultural society (XXL-XL)

Een klasse apart zijn ook de cederhouten RHS (Royal Horticultural Society) kassen van Gabriel Ash. Door de steilere dakhelling van 45 ° en smallere hoge ruiten hebben deze luxueuze kassen – in vergelijking met andere cederhouten modellen – een hoge nok en voelen ze groter aan dan ze zijn.

Richtprijs bij British Ornamentals: € 22.000 euro (excl. plaatsing). Plaatsing mogelijk.

3. Flexibel serreplezier (XL-L)

Met deze Euro-Maxi komt Euro-serre tegemoet aan de wensen van de veeleisende tuinder. Met een standaard goothoogte van minimum 181 cm is deze serre doordacht ontworpen, naar keuze in glas (maximale lichtinval) of polycarbonaat (onbreekbaar & isolerend).

Richtprijs (pakketprijs): € 1.485 voor Euro-Maxi van 236 x 380 cm in 4 mm floatglas, inclusief alu fundering, 2 dakvensters, een schuifdeur, 1 sproeibuis, zaaibak (380 cm) en automatische opener. 

4. Natuurkamer met retro knipoog (XL-L)

Bij Filclair Serren merkt men op dat hun serres meer en meer gebruikt worden als volwaardige ‘natuurkamer’ waarin geleefd wordt tijdens de kantelseizoenen. Dit label heeft dan ook een waaier aan mogelijkheden – naast de kwalitatieve serres voor de kweekmarkt – die het puur praktische overstijgen en inzetten op esthetiek en stijl.

Richtprijs Retro: vanaf € 2.192.

5. Ruime prepium kas (XL-L)

Van Royal Well is deze ruime Premium kas voorzien van drempelloze en deelbare staldeuren. Het moderne design wordt versterkt doordat de deuren, ramen, goten en fundering standaard zwart gecoat zijn. Graag een meer nostalgische en robuuste look? De Premium 130 is leverbaar in de uitvoering Wall wat inhoudt dat deze tuinkas op een gemetseld muurtje van 60 cm hoog gemonteerd kan worden.

Richtprijs: vanaf € 3.499 voor Premium 88 (met veiligheidsglas, excl. montage). Levering gratis, montage mogelijk. 

6. Zonnebubbel (XL-L)

Uiteraard is er nog een heel gamma aan grote, middelgrote en kleinere folieserres die de portemonnee minder pijn doen. Ook handig, maar uiteraard minder duurzaam, efficiënt en mooi. Wel origineel is deze Sun Bubble van Haxnicks. Een koepelvormige ‘instant serre’, die je nadien weer net zo gemakkelijk afbreekt.

Richtprijzen: € 239 en € 349.

7. Roestig patina (XL-L)

De serre is lang niet alleen functioneel, maar draagt ook bij tot de esthetische aankleding van de buitenruimte. Het is daarom niet te verwonderen dat ook lifestyle merken uitpakken met stijlvolle serres die gezien mogen worden. Dit exemplaar, de charmante Tuileries serre van Maisons du Monde, heeft een stalen frame met roestig patina waardoor de kas fraai integreert in de landelijke omgeving.

Richtprijs: € 3.590 exclusief montage. 

8. Colle city serre (M-S)

Kleine stads- of daktuin maar grote groene ambities? Maak kennis met ACD Prestige Piccolo, de coole cityserre die qua kwaliteit niet hoeft onder te doen voor de grotere ACD-serres. Ga je voor neutraal zwart of toch een vrolijke tint die extra pit geeft aan de serre? Naast de 5 standaardkleuren heb je keuze uit maar liefst 24 optionele RAL-kleuren.

Richtprijs: vanaf € 1.149 en € 1.523 met frame in RAL-kleur, exclusief plaatsing. De levering is gratis. Plaatsing mogelijk. 

9. Houden van cederhout (M-S)

De Alton cederhouten serres combineren een fraai design met de nauwkeurigheid van het Engels vakmanschap. De serres hebben een stevige constructie in Western Red Cedar – voorzien van handige pen- en gatverbindingen – en veiligheidsglas van minimum 3,2 mm dik. Volledig beglaasd, met onderaan een cederhouten wand of geplaatst op een gemetste muur? De verschillende opties zijn mogelijk.

Richtprijs: Er is al een Alton Evolution serre onder € 2.500 euro (168 x 135 cm), excl. plaatsing. Plaatsing mogelijk. 

10. Elegant vormgegeven (M-S)

Deze Supreme serre van Halls onderscheidt zich door de elegante vorm van het dak met rondingen in buigzaam plexiglas. Wat de overige afdichting betreft, heb je de keuze tussen tuindersglas en het duurdere veiligheidsglas. In optie: fundering, automatische raamopener en meer.

Richtprijs: vanaf € 949 (met tuindersglas en excl. fundering en plaatsing). 

11. Plantzak met waterreservoir én groeicover (S-XS)

Groenten kweken op hoogte heeft zo zijn voordelen: naast het ergonomische aspect zijn de gewassen beter beschermd tegen huisdieren en ook slakken. Deze Vigoroot Easy Table Garden combineert een stalen frame met een luchtdoorlatende Vigoroot plantzak in textiel voor een betere wortelontwikkeling, een waterreservoir én een bijhorende groeicover waarmee een kaseffect wordt gecreëerd. Formaat: 80 x 33 cm.

Richtprijs (op tuinadvies.be): € 65,95.

12. Opklapbare kweekkas (S-XS)

Decoratief én praktisch zijn muurkassen van Esschert Design, uitgevoerd in FSC gecertificeerd hardhout en gelaagd glas. Deze kas kan worden in- en opgeklapt waardoor hij zich desgewenst laat opbergen en ook de montage zeer eenvoudig is.

Richtprijzen: vanaf € 239, € 399 en € 329.

13. Kweektafel met koude bak (S-XS)

Er zijn nog wel meer kweektafels die gecombineerd kunnen worden met een afdekking voor een serre-effect. Zo is er de hardhouten VegTrug, verkrijgbaar in een breedte van 1 meter en royale 1,8 meter, die zich laat uitbreiden met een koude bak in hout en verstelbare ramen in polycarbonaat (3,5 mm). De opbouwbakken passen precies op de VegTrugs, maar daarnaast kun je hem net zo goed op de grond gebruiken.

Richtprijs: € 259 voor VegTrug (180 cm) en € 169,95 voor opbouw koude bak (op tuinadvies.be).

14. Pop-upserre voor moestuinbak (S-XS)

Met deze pop-upconstructie in transparant polyethyleen (0,3 mm) tover je je vierkante-metermoestuin in een handomdraai om tot een miniserre. De ‘tent’ laat zich met haringen in de grond bevestigen. Te warm? Dan zorgt het oprolbare luifeltje voor verluchting. Formaat: 100 x 100 x 100 cm.

Richtprijs: € 24,49 (excl. bak) 

%d bloggers liken dit: