28 en 29 juni: Open Tuinenweekend

Dat kunstwerken en tuinen goed samen gaan, bewijzen vijf Limburgse kunstliefhebbers. Zij hebben van hun tuin een groene expositieruimte gemaakt, met een doordacht evenwicht tussen beeldhouwwerken en tuinontwerp. Tijdens het Open Tuinenweekend kan je hun eigen werken en ontwerpen van professionele kunstenaars bewonderen.

Op 28 en 29 juni stellen zo’n 277 tuineigenaars hun bijzondere tuin open voor het publiek in het kader van het Open Tuinenweekend van de Landelijke Gilden. Naar jaarlijkse gewoonte worden tuinen die in elkaars buurt liggen gegroepeerd tot cluster. Deze tuinen binnen een cluster zijn gemakkelijk te bezoeken op één dag.

In Paal, een deelgemeente van Beringen, vinden we de tuin van Jos Lemmens (nummer 56 in de gids). Zijn tuin is een combinatie van stijlen met perken omzoomd met buxus, rozenperken en heel wat vaste planten. Stokrozen en dahlia’s wisselen elkaar af met hosta’s.  Voor zijn zeven kleinkinderen heeft Jos een moestuin ingericht, de vijver afgedekt met stevig draadwerk en heel wat leuke speeltuigen geplaatst. Ook de nandoes, Zuid-Amerikaanse loopvogels, en het pluimvee zorgen voor heel wat plezier in de tuin. Maar waar Jos vooral trots op is, is zijn kunst: “Na mijn pensionering heb ik een kunstgalerij gebouwd. Elke maand is er een nieuwe tentoonstelling. Tijdens de maanden juni en juli is mijn tuin open en stellen een tiental beeldhouwers hun werk tentoon. Zo combineer ik twee hobby’s: de tuin en kunst. Ik probeer bezoekers, een mix van kunst- en tuinliefhebbers, ervan te overtuigen dat je een tuin volledig kan veranderen en optillen naar een hoger niveau door een beeld in de tuin te plaatsen. Als deze tuinliefhebbers dan achteraf deze stap zetten en bovendien gaan voor een beeld dat niet in de massaproductie thuishoort, dan ben ik gelukkig.”
www.bel-art.be

Freddy en Rita Briers-Lambrechts zijn een kunstenaarskoppel uit Overpelt (nummer 78 in de gids). Zestien jaar geleden beslisten ze om hun tuin om te vormen tot een beeldentuin met eigen creaties. In de unieke beeldentuin ‘FRYART’ gaan kunst en groen op een schitterende manier samen. De tuin met zithoekjes en vijvers is door hagen uit beuk, buxus en taxus, een houten schutting en paden verdeeld in kleine tuinkamers. Borders zijn gevuld met bloeiende planten, varens en struiken. “Het voorste tuindeel doet nonchalant aan, met een slingerende vijver, bloemen, vaste planten, varens….. De ‘dromer’ zit werkelijk op een bank te genieten. Ook de bezoeker kan op het aanpalend terras genieten. Het tweede gedeelte is afgescheiden door een brede border, houten doorkijkschotten, en kunstwerken. Midden in de hagentuin kom je in de heksencirkel, waar de heksen lichtjes heen en weer bewegen op hun bezemsteel. Aan de linkerkant zie je de ”fryarapids”, dat zijn speelse mannetjes zoals je ze in hun meest simpele vorm tekent. Je ziet ze over de schutting klimmen, over paaltjes lopen, dansen…. Aan de rechterzijde heb je de volgende verrassing. Onze favoriete plek: de zitkuil waar aan de rand van de vijver een dame rustig de omgeving aanschouwt.”
www.fryart.be

In Genk komen we toe bij de tuin van de familie Janssens-Verhuizen (nummer 65). Rita is er de gastvrouw: “Onze tuin is 30 jaar geleden ontstaan vanuit de hobby van mijn vader, namelijk bomen kweken.
Toen al werden de eerste kantlijnen bepaald. Met de jaren is die echter geëvolueerd naar een landelijke tuin, vol nostalgische voorwerpen, een vijver, tuinhuis, barbecue, kippenren, hout-opslagplaats en meer.

Ontdek alle kunsttuinen in het juninummer van Fence.

Info

Meer informatie over deze route en alle andere vind je in de brochure Open Tuinen van Landelijke Gilden. Verkrijgbaar bij AVEVE of via www.landelijkegilden.be.

En natuurlijk mijn beelden niet te vergeten. Er staan zo’n honderdtal terracottabeelden van eigen hand in de tuin. Ook mijn man is een doe-het-zelver, waardoor er vele rustieke zitplaatsen gecreëerd zijn, en als kroon op zijn  werk: een wintertuin van zeventig m², als overkapping van de bestaande binnenplaats. Momenteel zijn we bezig met het inzaaien van een bloemenweide, als omkadering van een creatieve picknickplaats, naast een fietsroute van het netwerk. En tegelijk zullen we een bijenhotel plaatsen, aan de rand van de weg.
www.ritaverhuizen.be

 

Bij Staf Timmers in Houthalen-Helchteren (nummer 73) stap je in een idyllische beeldentuin waar kunst en natuur  een organisch geheel zijn geworden. Staf: “Het is een heel persoonlijke tuin, die naar eigen aanvoelen en soms in functie van de beelden is uitgebouwd. Een tuin vol verrassingen, omdat je niet alles in een keer te zien krijgt, maar stukje bij beetje op ontdekking kunt gaan. Een tuin die niet zozeer steunt op bloemen en planten, maar waar vooral de structuur van belang is.” Verwacht je aan een parkje met hoge bomen, doorkijkjes, vijvers en een beek die de verschillende vijvers verbindt, waterval en fonteintjes, vissen en siereendjes, kippen en vogels, minipaardje, een terrasje boven het water, kleine moestuin, serre met druiven, en uiteraard de talrijke kleine en monumentale bronzen beelden van eigen makelij, talrijke zithoekjes, een zwembad en allerlei soorten bloemen en planten met daartussen een insectenhotel.

www.staftimmers.be

 

De passie voor kunst van Alfons en Margriet Exelmans-Martens (nummer 76) uit Neeroeteren (Maaseik) is een uit de hand gelopen hobby. Aanvankelijk was er een beperkte groentetuin, maar het grootste deel was speelruimte voor de kinderen en de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Na hun pensioen bouwden ze een kunstgalerie bij hun woning en werd de tuin geleidelijk omgevormd tot beeldentuin. “Het is een eerder strakke tuin met diverse bomen en heesters en een divers en rijk aanbod van seizoensbloemen. De vele kunstwerken van professionele kunstenaars, uitgevoerd in verschillende stijlen en materialen, krijgen heel wat aandacht. Door middel van gladgeschoren groene (taxus)hagen werden een tiental tuinkamers gevormd waarin je de kunstwerken vindt. Als je onze tuin bezoekt, weet je niet waar eerst te kijken. Het vergt daarom heel wat tijd om ieder hoekje te bezichtigen en van alle kanten te bewonderen. Ook is er een prachtige laan, met aan weerszijden een statige bomenrij, waartussen de juiste sculptuur pronkt op de juiste plaats.

www.exelmans.be/galerie

 

 

%d bloggers liken dit: