Kamperfoelie Lonicera Periclymenum © pixabay

3 geurende tuinplanten in januari

Geurende planten voegen een extra dimensie toe aan je tuin. Bovendien trekken ze ook verschillende insecten aan, zoals bijen en vlinders. Met een weldoordachte keuze staat er elke maand wel een sterk geurende plant in bloei. Ontdek hier drie toppers voor januari!

1. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een zoetgeurende heester of struik met kleine, ivoorwitte bloempjes. Er bestaan zowel groenblijvende als bladverliezende soorten.

  • Kamperfoelie bloeit van januari tot april.
  • Geef de struik een plek in de zon of halfschaduw en zorg voor goed doorlatende tuingrond.
  • Kamperfoelie is zeer sterk en groeit snel. De plant moet dus regelmatig gesnoeid worden.
  • De cultivar Lonicera pileata (semi-bladhoudend) is geschikt als bodembedekker of haag. Deze groeit breed uit tot 2,5 meter en wordt slechts 1 meter hoog.

 

2. Winterzoet (Chimonanthus praecox)

Het meloenboompje of winterzoet herken je aan de wasachtige lichtgele bloempjes met een paars hartje. Ze hebben een heerlijke geur en zijn ook prachtig om te zien. Deze tuinplant vraagt wel wat geduld: het kan tot 7 jaar duren voor het meloenboompje zijn eerste bloempjes laat zien.

  • Zet de plant op een beschutte plek in de zon of halfschaduw.
  • Voorzie de plant van frisse, humusrijke en kalkarme grond.

 

3. Mahoniestruik (Mahonia Aquifolium)

De mahoniestruik is een decoratieve winterbloeier die opvalt met zijn lange, heldergele, geurende bloempluimen. In de lente hangen er niet enkel de geurende bloempluimen aan, maar volgen ook de blauwzwarte bessen.


www.groenvanbijons.be
www.perennialpower.nl

%d bloggers liken dit: