‘Gazontriatlon’ voor een zomer vol groen
Als je deze zomer een fraai, intens groen gazon wilt, dan zijn er drie disciplines waar je niet omheen kunt, de zogenaamde ‘gazontriatlon’. Maaien, bemesten en sproeien!
WOLF-Garten-expert en hoofd van de afdeling zaden & meststoffen Klaus Skuppin geeft uitleg over de cruciale combinatie maaien – bemesten – sproeien en hoe die je ook ’s zomers een weelderig, prachtig gazon oplevert.
Basisvereiste: de juiste grassoort
Om zo lang mogelijk van je gazon te kunnen genieten, is het cruciaal dat je het juiste graszaad kiest. Zelfs op schaduwrijke plekken kan je zo een mooi, duurzaam gazon kweken. De oplossing is eenvoudig: kies voor deze probleemzones een schaduwtolerant gazonmengsel, zoals een mengsel met zaden van bergpadgras (Poa supina), de schaduwtolerantste variëteit die momenteel verkrijgbaar is. Met haar hoge veerkracht, dito herstelvermogen en uitstekende dichtheid is deze soort een essentieel onderdeel van zaadmengsels voor schaduwrijke plekken met intensief beloop die er goed moeten blijven uitzien.
1. Maaien
Om altijd mooie dichte zoden te behouden, moet je je grasperk regelmatig maaien. Optimale resultaten behaal je door dagelijks te maaien met een robotmaaier. Mooi meegenomen is ook dat regelmatig maaien enkel de toppen van de grassprieten afsnijdt en zo de natuurlijke groei stimuleert. De snippers worden niet verzameld, maar blijven liggen op het gazon, waar ze dienen als natuurlijke bemesting en de bodem van extra vocht voorzien.
Wie een klassieke grasmaaier gebruikt, hoort in de zomer ten minste elke week het gras te maaien. Regelmatig maaien bevordert de constante vorming van uitlopers en nieuwe scheuten. Het resultaat is een gazon dat na elke maaibeurt dichter en voller wordt. Je zult ook snel merken dat er steeds minder plekken zijn waar het gras slecht groeit of waar er mos of onkruid tiert.
2. Bemesten
Om te zorgen dat je gazon ook mooi blijft, raadt WOLF-Garten je aan het driemaal per jaar te bemesten. De eerste bemesting dien je toe wanneer de planten beginnen te groeien (doorgaans rond maart). In juli is het gras klaar voor een tweede bemesting, de zogenaamde zomerbemesting. Voor deze twee bemestingsrondes is een meststof met een langdurige werking en een speciale formule nodig. Waarom? Moderne meststoffen met een langdurige werking blijven planten continu van voedingsstoffen voorzien. Bovendien voorkomt de innovatieve coating dat er nutriënten worden uitgespoeld en in het grondwater terechtkomen, dus wordt ook het milieu beschermd.
Indien je met de hand strooit, zorg er dan voor dat je de mest evenredig verdeelt over de totale oppervlakte en dat je niet te veel mest gebruikt. Beter is daarentegen om met een strooiwagen te strooien. Als je niet evenredig strooit kan er namelijk kleurverschil optreden. Kunstmest strooi je het best in de vooravond op een droog gazon. Plan het bemesten liefst voorafgaand aan een goede regenbui zodat de korreltjes goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en niet al te veel blijven plakken aan de grassprietjes. Er zijn veel verschillende soorten meststof, maar kies in geval van droogte voor meststoffen met een hoog gehalte aan kalium.
3. Sproeien
Gazongras bestaat voor bijna 90% uit water. Zonder water gaat het ’s zomers vergelen en sterven de grassprieten af. Hoeveel water een gazon nodig heeft, hangt voor een groot deel af van de temperatuur en de bodemtoestand, dus is het onmogelijk om een vast sproeischema op te stellen. Toch zijn er enkele belangrijke richtlijnen die zeker helpen:
- Geef niet te weinig water. ’s Zomers zien we maar al te vaak gazons die lichtjes worden besprenkeld. Deze aanpak is niet aan te bevelen. Een constante, maar te kleine hoeveelheid water doet de wortels van het gras namelijk naar boven groeien, naar de laag waar het vocht zich bevindt. Bij droog weer beschadig je op deze manier je gras nog meer.
- Daarom: minder vaak, maar grotere hoeveelheden water geven. Wij raden één- of tweemaal per week 15–20 liter per m² aan. Deze hoeveelheid water zorgt dat de bovenste 20–25 cm van de bodem voldoende doordrenkt wordt. Het is tot in deze laag dat goed ontwikkelde graswortels reiken.
- Vooral tijdens langere droogteperioden is het belangrijk dat een gazon tot op de volledige worteldiepte water krijgt. Vergeet ook niet dat gras onder een boom of nabij een haag ook water nodig heeft en dat je ’s morgens of ’s avonds hoort te sproeien, zodat het water niet te snel verdampt.