Tuinplanten

4 Winterbloeiers van bij ons

Een bloeiende tuin in de winter? Het is geen utopie! Deze winterbloeiers van bij ons zorgen voor een prachtige wintertuin.

Er wordt vaak gezegd dat de natuur tijdens de winter indommelt. Nochtans lokken de eerste bloemen van het jaar ons dan de tuin in: zij priemen zich door de sneeuw en hebben lak aan de kou. Het zijn winterbloeiers, maar eigenlijk voorboden van de lente.

Helleborus

De absolute koningin van de vaste winterbloeiers is de Helleborus. De wasachtige bloemkronen van Helleborus niger ontluiken van december tot eind maart. Helleborus orientalis is makkelijker te kweken en bloeit iets later: van februari tot eind april. De nieuwe hybriden vertonen zich in verbazingwekkende kleuren, gaande van heel zuiver wit via een hele reeks tinten oudroze en groen tot purper en bijna zwart.

Winterheide

Al naargelang van de soort bloeit winterheide, Erica carnea, van december tot eind april. Om de mooi compacte kussentjesvorm te behouden moet de plant na de bloei gesnoeid worden.

Viooltjes en primula’s

Kleine viooltjes en primula’s zijn stralende bloempjes die tegen nagenoeg alles bestand zijn en als het ware geprogrammeerd zijn om ’s winters te bloeien. De eerste bloemen verschijnen op het einde van de herfst. De bloei gaat in de winter onverstoord door, wordt bij felle koude nauwelijks afgeremd en begint uitbundig opnieuw in de lente.

%d bloggers liken dit: