5 leuke weetjes over het lieveheersbeestje

Niets is leuker dan als kind lieveheersbeestjes zoeken in de tuin. Het schattige diertje kan met zijn opvallende kleuren ieders hart doen smelten. Lees zeker verder als jij meer wil weten over dit tuindier!

5 dingen die je wil weten over het lieveheersbeestje

🐞 In de koude wintermaanden kruipt het lieveheersbeestje diep weg tussen de schors van bomen, in spleten in palen, in dood hout of, wie weet, in het insectenhotel dat jij hebt opgehangen. Hoe zou je zelf zijn? De eerste zonnestralen, ergens in maart, zijn genoeg om ze wakker te maken.

🐞 En nee, een lieveheersbeestje is niet even oud als het aantal stippen op het schild. Dat kunnen er 0 zijn of 21 en zowat alles daartussenin. Maar een lieveheersbeestje verjaart gemiddeld maar één keer in zijn leven… Echte kenners kunnen er wel uit opmaken tot welke soort hij behoort.

🐞 Al eens een lieveheersbeestje op je hand gezet? Dan bleef er vast een oranje vloeistof achter. Die vloeistof komt uit zijn ‘knieën’, stinkt, smaakt verschrikkelijk slecht en maakt aanvallers als spinnen en vogels zo misselijk als een krab.

🐞 Het lieveheersbeestje is een fantastische hulp in je tuin. Hij is namelijk dol op bladluizen, dus laat ‘m zijn gang maar gaan: duizenden luizen kan hij in zijn korte leventje wel aan.

🐞 Een ware snelheidsduivel is hij ook: hij beweegt zijn vleugels zo’n 85 keer per seconde en kan een snelheid van 60 km per uur halen. Gelukkig staan er in de tuin geen flitspalen!

%d bloggers liken dit: