Tips tegen droogte in de moestuin

Met de verwachte hittegolven op komst, wordt de zomer opnieuw heet en droog. Bart Verelst – tuinexpert en groenredacteur bij Fence – geeft 5 tips om je sier- en moestuin te beschermen tegen warme en droge weersomstandigheden.

TIP 1 | BEREID JE BODEM VOOR

Bereid je bodem voor op de zomer door er producten in te verwerken die het water beter vasthouden. Zowel vermiculiet, perliet, bentoniet en polymeren zijn in korrelvorm verkrijgbaar.

Hoe ga je te werk? Vermeng één van bovenvermelde producten in in de toplaag van je bodem. Om dit uit te voeren, kies je best voor een manuele inwerking. Een mechanische frees zou de granulaten kunnen beschadigen én daardoor het waterhoudend effect doen afnemen. Eens de toplaag van je bodem beschikt over een van deze producten, zal het bewateren van planten veel efficiënter zijn.

Als je in een droge periode ‘s avonds bewatert op een bodem die waterhoudende producten bevat, zal je toplaag (10 a 15 cm) 24 uur later nog steeds niet uitgedroogd zijn.

TIP 2 | BEDEK JE BODEM

Bescherm nog meer tegen verdamping. Kies voor een organische, biologische deklaag tussen je sier- en moestuinplanten. Gezeefde compost, mulch, houtsnippers, maaisel … alles wat direct contact tussen de zon en je aarde kan beletten, zal het verdampen van oppervlaktewater afremmen. Let er wel op dat je zo’n deklaag pas aanbrengt nadat je de bodem goed losgemaakt hebt.

Zorg ervoor dat de toplaag poreus gemaakt is met een woelvork, spitvork of cultivator. Dit is van groot belang, omdat het water – bij bewatering – goed zou kunnen insijpelen.

Let er ook op welk materiaal je als deklaag gebruikt. Het is niet raadzaam om hakselhout van eik tussen rozen of in de moestuin te leggen. Eik bevat te veel zuren en dat heeft een nefaste invloed op de wortels van je planten. En het zijn net díe wortels die we in tijden van droogte extra moeten verwennen.

TIP 3 | GEEF WATER

Klinkt logisch, maar hoe doe je dat best? Het installeren van sproeiers is in tijden van extreme droogte geen goed idee. Veelal worden de waterdeeltjes zodanig verdund door het sproeitoestel dat ze bij wijze van spreken al verdampen alvorens ze de grond bereiken. Bovendien kan het besproeien van ‘oververhitte’ planten schade toebrengen aan deze planten. Het schrikeffect van het koude water, kan voor brandwonden op de bladeren zorgen.

Aangieten geniet de voorkeur ten opzichte van sproeien. Het is raadzaam om niet met ijskoud grondwater aan te gieten. Zorg dat je een paar kuipen klaarstaan hebt, waar je water uit kan nemen om te gieten.

TIP 4 | GEBRUIK ONDERGRONDSE RECIPIËNTEN

Vooral bij tomaten worden vaak waterrecipiënten in de bodem geplaatst; bijvoorbeeld omgekeerde petflessen zonder bodem. Doch doordat de bodem eraf gesneden is, verdampt er heel veel water uit deze flessen.

Een goed alternatief zijn de zogenaamde ‘ollapotten’. Deze potten zijn eigenlijk reservoirs (2 à 3 liter), gemaakt uit terracotta. Ze worden ingegraven tot ze nog net met de vulmond boven de grond zitten. Als ze volledig opgevuld zijn met water, wordt de vulmond afgedekt om het verdampen tegen te gaan.

TIP 5 | BEVORDER DE CAPILLAIRE WERKING

Vaak is het zo dat het water niet wil doordringen in de bodem omdat deze té droog is. Als de bodem effectief helemaal uitdroogt, is de ‘zuigende‘ werking verdwenen. Er zijn immers capillaire krachten nodig om het water verticaal te transporteren in de toplaag.

Het is mogelijk om dit procedé terug op gang te brengen of te stimuleren. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt, maar die hebben over het algemeen een stevig prijskaartje. Doch, er bestaat een doe-het-zelf alternatief: als je een klein beetje (biologisch) afwasmiddel in je gieter doet, kan dit al volstaan om de spanningsvelden te breken en insijpeling te garanderen.

 

Tekst: Bart Verelst


Meer weten over hoe je je tuin kan beschermen tegen het veranderende klimaat? 

Het Zakboek voor de Klimaattuin staat boordevol tips om van je tuin een verfrissende oase te maken! Dit klimaatboek is een actuele en veelgeprezen uitgave van Bart Verelst & Marc Verachtert.

zakboek voor de klimaattuin Marc Verachtert Bart Verelst groen klimaatverandering klimaatopwarming Fence Magazine boek boekshop planten tuinexperts steden

%d bloggers liken dit: