SiertuinTuinplanten

5 x planten voor een ommuurd stadstuintje

In een stadstuin profiteren planten van een microklimaat dat enkele graden warmer is dan op het platteland. Ze pakken daardoor uit met meer bloemen en een sterkere geur. Tuinmuren beschermen tegen koude, droge wind en bovendien hoef je in een stadstuin geen rekening te houden met integratie in het landschap, dus kan je kleur en vorm alle vrijheid geven.

Het Tuinaannemer Effect geeft 5 plantentips voor een kleine, ommuurde stadstuin. Wil je meer advies of heb je hulp nodig van een professionele tuinaanlegger? Meer info vind je hier.

 

1. Japanse vingerplant (Fatsia japonica)

Met een fikse bladplant als Fatsia japonica creëer je een jungle-effect in je stadstuin. De bladeren zijn donkergroen en leerachtig en kunnen een doormeter hebben van zelfs 50 cm. De plant kan 3 tot 4 meter hoog worden, maar houdt het meestal op 2 meter. Toch is een steun welkom. Eens zomer, gaat de Japanse vingerplant voor trossen witgele bloemen. In de winter volgen zwarte bessen die tot het voorjaar aanblijven, tenzij de vogels ze hebben ontdekt.

Snoeien hoeft niet. Knip wel lelijke of beschadigde bladeren weg en stimuleer zo de groei. Tijdens langere droogteperiodes kan je de grote bladeren af en toe besproeien of benevelen met water.

2. Japans berggras (Hakonechloa macra)

Japans berggras geeft je tuin een extra natuurlijke uitstraling. De plant evolueert mee met de seizoenen en beweegt bij het kleinste zuchtje wind. Vanaf maart loopt het gras frisgroen uit en groeit het tot ongeveer 40 cm hoogte. In de zomer voltooit het zijn groei met even subtiele en beweeglijke bloeiaren. In het najaar blijft het fier rechtop staan en kleurt het roodbruin. Ook in de winter blijft het de border op prettige wijze vullen.

Hakonechloa is geen woekeraar. De grassen sluiten erg dicht op elkaar aan zodat onkruid geen kans krijgt. Voor het mooiste resultaat, zet je dit siergras best in groep. Ook planten in potten of bakken is perfect mogelijk.

In het voorjaar mag Japans berggras gesnoeid worden tot bijna tegen de grond. Oudere planten kan je makkelijk splitsen om het siergras zo verder doorheen de tuin te verspreiden.

3. Callicarpa bodinieri var Giralidii

Geen andere plant die het de Callicarpa nadoet: van september tot december en vaak zelfs langer, uitpakken met paarse besjes die in compacte trosjes zorgen voor een sterk kleureffect. Hoe later op het seizoen, hoe mooier, want dan staan ze op kale takken. Deze plant heeft ook bloempjes, maar de hoeveelheid daarvan is eerder verwaarloosbaar.

Callicarpa wordt ongeveer 2,5 meter hoog. Bij de aanplant kan je best kiezen voor een aantal exemplaren. Er is namelijk bestuiving nodig om voor veel bessen te zorgen. Snoeien hoeft niet, dus dat is makkelijk. Wil je de plant toch wat in model brengen, dan kan je hem natuurlijk wel wat bijknippen. De takken die je afsnijdt, kan je mooi in een vaas schikken zodat je ook binnenshuis kan genieten van de plant.

4. Etagekornoelje (Cornus controversa ‘Variegata’)

Cornus controversa heet eigenlijk reuzenkornoelje, maar een echte reus is het niet. Zelden wordt deze plant in een normaal tuinleven meer dan 6 meter hoog. Cornus controversa is een relatief trage groeier met als bijzonder kenmerk zijn mooie zijtakken die ‘etagegewijs’ groeien. De plant vormt daardoor geen massief, maar is juist transpart. Vandaar zijn naam etagekornoelje.

‘Variegata’ heeft opvallend veel wit in zijn groene bladeren en maakt zo je stadstuin licht en levendig. Toemaatje zijn de bloemschermen in juni, gevolgd door blauwzwarte bessen.

Deze plant snoei je best zo weinig mogelijk. Laat hem zoveel als mogelijk zijn eigen vorm bepalen, geef hem ruimte en hou andere planten op afstand.

5. Valse klimhortensia (Schizophragma hydrangeoides)

Schizophragma is een lookalike van de pluimhortensia en gaat deels voor dezelfde eigenschappen: zichzelf aan een muur hechten, goed groeien (zelfs tegen een noordermuur) bloeien in juni en juli met grote witte bloemschermen… Waar dan het verschil zit? In de bladeren (‘hartjes’ die als dakpannen over elkaar liggen) en in de bloemschermen (de randbloemen lijken niet vast te zitten, maar als kleine vlindertjes rond het scherm te fladderen). De valse klimhortensia kan 10 meter hoog worden. De eerste jaren mist de plant nog wat aan groeikracht; hij heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Schizophragma is absoluut diervriendelijk. De plant verwent bijen en vlinders met nectar en creëert met zijn takken veel nestgelegenheid voor tuinvogels!

www.tuinaannemer.be

%d bloggers liken dit: