Tuindier

6 tips voor de verzorging van je konijn

Ben jij geen honden- of kattenmens? Dan past een konijn misschien beter bij je. Dit lieve huis- of tuindier is makkelijk te verzorgen! Toch zijn er dingen waar je zeker rekening mee moet houden als je je konijn blij wil maken.

Je konijn goed verzorgen? Dat doe je zo!

1. Geef je konijn ruimte.

Een typisch konijnenhok is 1 meter lang, 30 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Als dierenvrienden vinden we dat toch wat eng. Wat denk je zelf dat je konijn zou kiezen: een metalen draadkooi of dartelen in het gras? Zorg voor een inloopkooi die kan afgesloten worden (tegen vossen), maar zorg wel dat de draadomheining diep genoeg in de grond zit. Om te vermijden dat ze er onderdoor graven, kan je een konijnenberg voorzien. Daar maken ze de konijnen gangen in dat het een lieve lust is!

2. Laat je konijn niet zitten op een hoop konijnenkeutels.

Regelmatig het hok schoonmaken is een must, omdat het anders een stinkende boel wordt. Niet in het minst voor het konijn dat zelfs ademhalingsmoeilijkheden kan krijgen van de uitwasemingen. Je hoeft ook niet té proper te zijn: een konijn heeft een niet zo efficiënt darmstelsel, waardoor je langoor met veel smaak zijn eigen keutels zal opeten zodat heel het boeltje nog eens de darmen passeert.

3. Laat je konijn regelmatig buiten, daar houden ze van!

4. Hooi. Héél veel en permanent hooi.

Hooi is het hoofdvoedsel van het konijn. Bovendien zorgt het ervoor dat de kiezen goed afslijten doordat het niet makkelijk te kauwen is. Een beetje stro mag natuurlijk ook wel, maar dat is minder voedzaam.

5. Geef je konijn nooit prei, ui, bieslook, erwten, maïs of kool.

Deze groenten zijn uit den boze voor je konijn. Ook te veel klaver is niet goed. Verder weten we allemaal dat konijnen wortels eten. Vergis je echter niet: je konijn leeft niet in een Disneyfilm waar het alleen maar wortels eet! Bovendien bevatten wortels veel suiker. Zorg dus voor een gevarieerd voedingspatroon met voldoende afwisseling van groenvoer en voedzame konijnenkorrels. Wil je je konijn verwennen? Elke dag een klein stukje oud brood is voor hem of haar het perfecte snoepje!

6. Zorg voor een drankfles met nippel

Een drankfles is noodzakelijk voor je konijn. De mythe dat het dier niet zou drinken en alles uit sla zou halen, klopt niet.


Tekst: Dirk Vercammen


Meer lezen?

Ben je een echte fan van dieren in de tuin en wil je er graag meer over weten?
Bekijk hier alle artikels over tuindieren.


Volg Fence Tuinmagazine nu ook op Instagram!

%d bloggers liken dit: