Tuindier

6 tips voor een diervriendelijke wintertuin

Heb je er al eens aan gedacht om een vogelbosje aan te planten? Of om op een kleine oppervlakte in je tuin eens lekker niets te doen, en zo de biodiversiteit in je tuin te vergroten? Deze winter moedigen we je aan om je tuin extra diervriendelijk in te richten.

De natuur heeft het niet gemakkelijk in tuinen. Grote, monotone grasvelden, bloemperken met soorten die nauwelijks of geen nectar of stuifmeel produceren, talloze exoten, netjes geharkte zandwoestijnen onder de heesters… Probeer daar maar eens voedsel te vinden, als pakweg koolmees. Tijd voor verandering!

Deze winter kan jij het verschil maken voor de dieren in je tuin. Met de 6 tips van milieudeskundige Dirk Vercammen (redacteur bij Fence) wordt jouw tuin al snel heel wat diervriendelijker.

 

Tip 1: Laat je oevervegetatie staan

Oevervegetatie als kattenstaarten, gele lissen en munt worden na de bloei maar al te graag teruggeknipt. Nochtans schuilen er tal van insecten in, die bescherming zoeken tegen vogels, dieren of Koning Winter. Bovendien kan er bij die insecten zelf gefabriceerde antivries door de aderen stromen. Handig!

Laat de oevervegetatie dus staan en knip ze pas na de ijsheiligen weg. Slordig? Toch niet. Spinnen spannen in het najaar mooie netten tussen de verdroogde stengels. Wanneer de dauwdruppels daarop schitteren in de ochtendzon, zal je jezelf dit schouwspel zeker niet beklagen. Ook de eerste sneeuw maakt van zo’n uitgebloeide oever een prachtig schilderij.


Tip 2: Gebruik snoeihout als beschutting

Aan het snoeien? Probeer dan in een klein hoekje een takkenril te maken. Sla enkele dikke takken in de grond en vlecht er het fijnere snoeihout tussen. Wil je een echte biotoop maken waarin tal van dieren een onderkomen vinden? Zet dan twee rijen naast elkaar en vul op met snoeihout. Altijd leuk is als je onderaan een egelhotel voorziet!


Tip 3: Laat (een deel van) de bladeren liggen

Het is simpel: laat bladeren liggen. Ruim alleen je paadje, rijweg en gazon op, maar overal elders kan je de afgevallen herfstbladeren laten liggen. Zij vormen de basis voor een rijke humuslaag in je tuin. Duizenden diertjes, schimmels en miljoenen bacteriën zorgen helemaal zelf voor dit omzettingsproces. Veel goedkoper dan bladgrond of compost en je bomen varen er wel bij.

Een dikke bladerlaag helpt ook om de bodem nat te houden. De bladeren verhinderen overmatige verdamping en werken als een mulchlaag om uitdroging tegen te gaan. En wat is er straks mooier dan een voorjaarstafereeltje waarbij winterakoniet, sneeuwklokjes, kerstroos en andere planten boven het mooie bladertapijt uitpiepen?


Tip 4: Ruim je rommel (nog) niet op

Insecten, vogels of dieren gebruiken de rommel in je tuin wel eens als winterverblijf. Een hoop terracotta potten, een verzameling oude bakstenen (met luchtgaten) of een opeenstapeling van arduin of boordstenen kunnen een veilige winterplaats bieden. Misschien kan je die hoop stenen dus nog even laten staan, en pas in het late voorjaar afvoeren naar het containerpark?


Tip 5: Maak de nestkasten proper

Verlaten nesten bevatten vaak bloedluizen, teken, mijten en andere parasieten. Ledig de nestkasten in de GFT-container, was met een ontsmettend sopje en ze zijn klaar voor het volgende broedseizoen. Een nestkast kan ook dienst doen als winterverblijf voor het winterkoninkje, een verkleumde roodborst of een, heggenmus. Is het buiten te bar, dan willen veel van onze gevederde vrienden ook wel eens een gezellig onderkomen.


Tip 6: Sluit dieren niet op

Een ander winters onderkomen is het tuinhuis. Let op als je dit afsluit voor de winter. Zag je er in de zomer regelmatig een vogel in vliegen? Misschien had die er wel een nest. Zorg er dan voor dat je die vogel niet opsluit als het tuinhok definitief dicht gaat. Verjaag het diertje of evacueer alle toestellen die vorstschade kunnen oplopen. De deur op een kier laten of een venstertje verwijderen kan ook.


Benieuwd naar meer tips?

In elke editie van Fence Tuinmagazine vind je tal van tips en info om de dieren in je tuin te helpen.
Benieuwd? Bestel je tuinmagazine hier in de Fence Boekenshop en laat het kosteloos thuis leveren.

Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021

 

» Ontvang 6 x Fence Tuinmagazine voor maar € 30,00.

Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: