10 tuinklussen voor februari

Een nieuw jaar, een nieuw begin. De teelt- en tuinplannen zijn gemaakt, het tuingereedschap is ingevet. Klaar voor een nieuw (moes-)tuinseizoen boordevol succes, rijkelijk aan bloesems en oogsten. Starten doen we met 10 leuke tuinklussen voor de maand februari.

🌼 Breng in het begin van de maand een bezoek aan het arboretum van Kalmthout en laat je betoveren door de schitterende bloempjes van de prachtige Hamamelis. De verzameling toverhazelaars is de grootste in Europa. Je ontdekt er vast en zeker een variëteit om je tuin mee te verfraaien. In de nieuwe Fence vind je een uitgebreid artikel over het prachtige arboretum.

🌼 Zaai klokwinde (Cobaea scandens) op een warme plek. Deze klimplant die als eenjarige wordt gekweekt, produceert ranken van meerdere meters lang die klokvormige bloemen met een exotische uitstraling dragen.

🌼 Is de temperatuur de voorbije dagen onder nul gegaan? Doe dan de ronde in je tuin en controleer pas aangeplante bomen en struiken. Die kunnen door de vorst omhoog gekomen zijn en moeten dus opnieuw aangedrukt worden.

🌼 Wees niet te ongeduldig en snoei niet te vroeg op het seizoen. Voor gevoelige soorten moet je zeker wachten tot in april. In februari kan je eventueel wel winterharde en groenblijvende soorten snoeien.

🌼 Mochten ze nog niet in het tuinhuis aanwezig zijn, koop dan twee spitvorken. Dit gereedschap is het best geschikt om meerjarige bosjes op te splitsen. We duwen de vorken rug aan rug in de uit de grond verwijderde kluit. We sperren de ijzers open door aan de stelen te trekken. Zo worden de planten gescheiden zonder de wortels te beschadigen; doe het niet met de rand van een schop.

🌼 Groeien er paardenbloemen in de moestuin of de bloemperken? Zet er dan een plastic klok over die voor het bleken van andijvie wordt gebruikt. Zonder licht gaan de bladeren verbleken, verliezen ze hun bittere smaak en worden ze malser. Heel lekker in een slaatje!

🌼 Zaai de eerste zomerprei in een goed beschut bed. Wanneer de bodemtemperatuur minimum 10 °C bedraagt, vindt de ontkieming plaats binnen 14 dagen. Zomerprei groeit traag, maar kan in april worden uitgeplant. Eerste oogst in juni.

🌼 Bij de eerste zaaibeurten binnenshuis loopt het vaak fout door een gebrek aan licht. De zaaikiemen schieten te hoog op. De oplossing: haal een led-lichtbak in huis die je met behulp van een programmaregelaar kan instellen op 14 uur licht.

🌼 Geef de grond in de serre regelmatig water. Je mag hem niet laten uitdrogen, anders gaat het biologische leven verloren. Heeft het gesneeuwd? Fantastisch! Plaats grote sneeuwballen in de serre. Tijdens het smelten dringt het water zachtjes in de bodem.

🌼 In dit donkere jaargetijde is er vaak onvoldoende licht voor kamerplanten, zeker wanneer ze ergens min of meer verborgen staan. Breng ze daarom tot en met maart best over naar een zonnige vensterbank. Sluit ze bovendien zeker niet op achter de gordijnen wanneer er een vorstnacht op komst is, vooral niet als je nog geen dubbele beglazing hebt.

Veel tuinplezier!

Meer tuinklussen en -tips voor februari vind je in het nieuwe Fence Tuinmagazine.

%d bloggers liken dit: