Soja in 1.000 tuinen: doe je mee?

Is er een toekomst voor soja in Vlaanderen? Om te weten te komen of we soja ook op een haalbare manier hier bij ons kunnen kweken, zoekt Minister van landbouw Hilde Crevits 1.000 burgers die soja in hun tuin willen planten. Iedereen kan zich inschrijven!

Magische sojabonen

Wist je dat sojabonen één van de belangrijkste bronnen zijn van plantaardige eiwitten? Ze worden gebruikt in vegetarische vleesvervangers en als voeder binnen de veeteelt. Verder zijn sojabonen ook de basis van sojaolie, één van de meest geconsumeerde plantaardige oliën wereldwijd.

Op dit moment is het echter niet zo vanzelfsprekend om soja te telen in Vlaanderen. Elk jaar wordt er vanuit Zuid-Amerika zo’n 800.000 ton soja in ons land geïmporteerd. Lokale productie zou betekenen dat we die import sterk kunnen terugdringen. En dat is goede zaak, want voor de soja die we nu importeren, worden helaas grote delen regenwoud gekapt.

Bovendien kan soja een alternatief gewas zijn voor onze lokale landbouwers, eentje dat minder afhankelijk is van bemesting.

Is er een toekomst voor soja in Vlaanderen?

Om te weten te komen of we soja ook op een haalbare manier in Vlaanderen kunnen kweken, zoekt een groep van wetenschappers samen met de Vlaamse overheid 1.000 tuinliefhebbers die een stukje van hun (moes)tuin ter beschikking willen stellen om er soja te telen.

Met het onderzoek ‘Soja in 1.000 tuinen’ willen de wetenschappers in kaart brengen welke bacteriesoorten in bodems over heel Vlaanderen goed samenwerken met de sojaplant. Vandaag is soja immers een subtropische plant die niet aangepast is aan onze omgeving. Willen we daar iets aan doen, dan moeten we ook de juiste lokale partners vinden in onze bodem. Vooral Rhizobium-bacteriën kunnen nauw samenleven met de sojaplant.

Wil je meedoen?

Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) plantte deze week alvast de eerste sojazaden in de volkstuin in Torhout. En ook jij kan meedoen! Het enige wat je nodig hebt is een stukje tuin met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Dit kan dus perfect in je moestuin, siertuin of zelfs op een klein (dak)terras! In totaal zijn de wetenschappers op zoek naar 1.000 tuinen verspreid over het hele land.

Ben je overtuigd? Schrijf je hier in (registreren kan tot en met 8 maart)!

www.sojain1000tuinen.be

%d bloggers liken dit: