Alles over egels in de tuin

Dieren in de tuin wekken altijd blijdschap op. Of het moesten ratten zijn, en in mindere mate muizen. Maar een ree, eekhoorns en egels krijgen meestal wel de nodige sympathie. Alhoewel die eerste wel eens aan rozen of ander groen durft te knabbelen en eekhoorns hun buikje rond eten aan wintervoeding bedoeld voor hongerige vogels. Maar een egel? Niemand die er zich aan ergert.

Smakkende alleseters

Egels leiden een eerder verborgen leven. Omdat ze zich veiliger voelen, komen ze pas echt tot leven na zonsondergang. Ze gaan dan op zoek naar wormen, hun favoriete kostje. Maar ook voor een spin, rups, kever, oorworm of pissebed haalt onze stekelige tuinbezoeker zijn neus niet op. En een sappige slak, met of zonder kalkverpakking, wordt evengoed met veel smaak verorberd.

Maar misschien horen we het niet graag… dit sympathieke diertje durft zich ook wel tegoed doen aan kruipende dieren zoals kikkers, salamanders, zelfs een uit het nest gevallen jong vogeltje gaat erin. Vinden ze geen vlees, dan is een egel niet vies van bosaardbeien of gevallen fruit. Kortom, een egel zal niet snel verhongeren. Als het echt moet, versmaadt hij zelfs het eten voor de huiskat niet.

Luisteren en luidruchtig snuffelen

Egels lopen rond en rekenen daarvoor op hun gehoor en vooral hun neus. Die neus is sterk ontwikkeld en stelt hen in staat om dieren in de bovenste strooisel- en humuslaag te verschalken. Ze eten veel en dat is gezien hun activiteit ook wel nodig. Ze moeten zich ook vanaf het prille najaar voorbereiden op de winterslaap. Het devies is dus veel eten en zo vet mogelijk worden. Het zoeken naar een geschikt onderkomen hoort daar natuurlijk ook bij.

Egels helpen doe je zo

  • Laat bladeren liggen, zorg voor een stukje wilde natuur in je tuin.
  • Geef egels de kans om te migreren.
  • Steek nooit een hoop bladeren in brand (tuinafval verbranden is sowieso uit den boze), er kan immers een nest onder gebouwd zijn.
  • Koop of bouw zelf een egelhotel. Met een palet met daarop een plastic zeil en daarover een hoop bladeren geef je een egel al een mooi begin om de winter door te komen.
  • Is jouw tuin de enige natuurlijke tuin in de buurt? Misschien kan je de egel dan wat bijvoederen. In de vakhandel worden aangepaste mengsels aangeboden.

Meer over egels in de tuin

Lees meer over dit stekelige tuindier in Fence Tuinmagazine editie 02 2021. In de winkels t.e.m. 29 april 2021 of online te koop in de webshop zonder verzendkosten.

» Bekijk het magazine in de shop.

Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: