Schaduw zonder bomen? Zo doe je dat!

Bomen zijn ideale schaduwbrengers in de tuin. Soms is het evenwel onmogelijk om ze te planten, op een balkon of dakterras, bijvoorbeeld. Of in een stadstuin, waar voor bomen en planten geen goede plantplaats mogelijk is. In dat geval moet je op zoek naar andere mogelijkheden om schaduw te creëren. Redacteurs Marc Verachtert en Bart Verelst geven tips.

Heb je geen plek voor bomen, maar wil je toch schaduw in de tuin? Opteer dan voor een cabrio-oplossing. Gebruik een parasol die je – of beter nog: een scherm of een tuindak dat je – openmaakt of openschuift wanneer het beter is om de stralen van de zon te temperen, maar ook wanneer regen een spelbreker is bij het genieten van de tuin.

TIP 1: Kort onder zeil

Heb je even wat schaduw nodig, haal dan een laken of een ander soort doek uit je linnenkast en hang het op aan haken in de muur en/of enkele staanders. Wil je het enkele dagen laten hangen, zorg dan dat het goed aangespannen is.

Wij raden je aan te kiezen voor een waterdicht zeil, dit schuin te hangen, liefst bij een helling van 30 graden. Doe je dat niet, dan verzamelt er zich regenwater op het laagste punt en ontstaat een waterzak. Hierdoor kan je zeil scheuren of zelfs de ophangogen uit de muur trekken en de staanders plooien of breken.

Zonnezeilen die te koop zijn in bouwmarkten en tuincentra hebben meestal een verstevigde boord en ophangogen. Ze zijn verder te verkrijgen met of zonder staander. Pas wel op: de goedkoopste exemplaren kunnen waterdoorlatend zijn en hebben meestal geen duurzaam karakter. De duurdere zijn gegarandeerd waterdicht, beter bestand tegen windstoten en bieden de mogelijkheid om automatisch op- en af te rollen. Dat laatste is bijzonder interessant om ook op bewolkte dagen voldoende lichtinval te verkrijgen.

TIP 2: Onder een parasol

Parasols bestaan in alle mogelijke prijsklassen en overeenstemmende kwaliteiten, maar ook in alle mogelijke modellen. Rond, rechthoekig, zelfs asymmetrisch, met centrale mast of opgehangen aan een – eventueel bewegende – arm. Om niet voortdurend de parasol, je zetel of stoel, zelfs je tuintafel te moeten verschuiven om toch maar schaduw te houden, kies je het best een exemplaar dat groot genoeg is. Verder maakt een voet op wieltjes je parasol extra beweeglijk.

Een rem of een ander blokkeringsmechanisme op de wieltjes is evenzeer een aanrader. Een plotse windstoot kan de parasol al eens verhuizen naar een plaats waar je hem liever niet ziet staan…

TIP 3: Vermijd oververhitte muren

Ramen die beschermen tegen overvloedige lichtinval beschouwen we als vanzelfsprekend. Toch volstaat het niet om alleen de glaspartijen te verhullen, ook de muren nemen warmte op.

In oudere, slecht geïsoleerde woningen dringt de hitte door de muren binnen tot in de leefruimte. Dit kan opgelost worden door aan de buitenkant van de woonst de muren te voorzien van een beschermende laag. Dit kan op twee manieren: men kan een wit of lichtkleurig zeil bevestigen aan de muur. Belangrijk is dat dit zeil met afstandhouders bevestigd wordt, zodat het geen contact heeft met de muur. Op die manier wordt er een koele zone gevormd tussen het zeil en de muur en vindt de hitte geen weg tot in de huiskamer.

Een nog efficiëntere oplossing zijn klimplanten tegen de muur. Een helemaal met klimop, wilde wingerd of bruidssluier begroeide muur is zeer goed beschermd tegen zonnestralen en hitte. Een volgroeide klimopmuur levert al gauw een bufferzone van 30 cm op, waarbij de sapstroom in het bladerdek zorgt voor een groot, natuurlijk koelelement.

Een begroeide muur heeft nog meer voordelen: de bedekte oppervlakte biedt bescherming tegen koude, wind en slagregen. Daarnaast is zo’n begroeide wand een paradijselijk hotel voor insecten, vogels en vleermuizen. Tot slot is het zeer duurzaam, terwijl een zeil onderhevig is aan de krachten van de natuur en kan scheuren of loskomen. En om zeker niet te vergeten: klimop, wingerd en bruidssluier moeten nooit vervangen worden.

Zakboek voor de klimaattuin

Wil je zelf je tuin aanpassen tot een echte klimaattuin? Meer weten over schaduw in de tuin? Over het hoe en wat in zowel kleine als grotere tuinen, schreven Marc Verachtert en Bart Verelst, beide freelance groenjournalisten én medewerkers aan Fence Tuinmagazine, het Zakboek voor de klimaattuin. Dit boek zet aan tot het bijsturen van de tuin, zelf of met behulp van een groenprofessional.

Het boek  is uitgegeven door Lannoo en te koop in de boekenshop van Fence Tuinmagazine voor €19,99. Je betaalt geen verzendingskosten.

» Lees meer over het Zakboek voor de klimaattuin

zakboek voor de klimaattuin Marc Verachtert Bart Verelst groen klimaatverandering klimaatopwarming Fence Magazine boek boekshop planten tuinexperts steden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: