Ai, mijn moestuin is te nat!

Droogte in de moestuin kan opgelost worden door water te geven. Maar hoe raak je een teveel aan water kwijt? Als het dagen na elkaar regent, is het niet evident om te verhinderen dat de voeten van de plantjes verdrinken in het overtollige water. Ontdek hier onze tips voor een geslaagde oogst.

Wanneer de bodem helemaal verdicht is (bijvoorbeeld omdat een vorige eigenaar er met zware machines overheen reed), is het in de eerste plaats zaak om de grond in zijn oorspronkelijke structuur te herstellen. Losmaken met de woelvork is een oplossing als de verdichting beperkt blijft tot de bovenste 20 cm. Zit het probleem dieper, dan is een andere behandeling vereist.

Om de insijpeling van water te bevorderen, dient de harde onderlaag ‘geperforeerd’ te worden. Deze perforaties worden uitgevoerd met een grondboor. Boor zes gaten per m² en doe dat net zo diep tot je door de verdichte laag gaat voor het laten ontstaan van natuurlijke afvoerbuizen. De geboorde gaten moeten opgevuld worden met een mengsel van compost en zandgrond om enerzijds blijvende waterdoorlaatbaarheid te garanderen en anderzijds bodembewoners aan te trekken.

Fence Tuinmagazine: Tips voor een te natte moestuin
Schoffel de grond regelmatig en vermijd oppervlakteverdichting. Het bevordert tevens de capillaire activiteiten in de bodem. © Bart Verelst

 

Afvoerkanalen zijn ook een goede oplossing. Door geulen te maken van waterrijke zones naar een nabijgelegen gracht kan het water op natuurlijke wijze afgeleid worden. Dit schept de mogelijkheid om voor de gracht een reservoir in te graven en daarin water op te slaan.

Via een overloopsysteem naar de gracht kan vermeden worden dat het reservoir overvol geraakt. Hetzelfde geldt voor opvangbakken die onder de dakgoten van de serre of tuinhuis staan. Ook hier kan je door het monteren van overloopbuizen vermijden dat onder en rond de bakken waterplassen ontstaan.

Meer weten over een klimaatvriendelijke (moes)tuin?

In elk nummer van Fence Tuinmagazine schenken we uitgebreid aandacht aan de klimaatvriendelijke tuin. Onze redacteurs Bart Verelst en Marc Verachtert vertellen je alles over het hoe en wat zowel in kleine als grotere tuinen. De nieuwste editie (editie 3, mei 2021) handelt over de invloed van de weersomstandigheden op onze moestuinen. Zowel te natte als te droge omstandigheden kunnen nefast zijn voor je teelten. Hoe je een en ander aanpakt, leggen de redacteurs je uitgebreid uit.

Bart en Marc bundelden hun kennis en expertise in het Zakboek voor de klimaattuin. Dit boek geeft je handige tips met een duidelijke uitleg voor wie zijn of haar tuin helemaal wil aanpassen tot een klimaattuin. Ben je een echte moestuinfan en wil je daar graag meer over weten? Dan is het Zakboek voor de hapklare moestuin – van dezelfde auteurs – zeker iets voor jou. In het boek helpen ze je als lezer doorgroeien tot een expert in het moestuinieren. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van groen, gezond en gezellig.

Beide boeken zijn uitgegeven door Lannoo en te koop in de Fence boekenshop (geen verzendkosten). Benieuwd naar meer? Klik op de cover van het boek en ontdek er alles over.

zakboek voor de klimaattuin Marc Verachtert Bart Verelst groen klimaatverandering klimaatopwarming Fence Magazine boek boekshop planten tuinexperts steden
Zakboek voor de klimaattuin | € 19,99
Nieuw in de boekenshop van Fence Tuinmagazine: Zakboek voor de hapklare moestuin. Een praktische handleiding voor iedereen die wil beginnen met moestuinieren. Met tips van tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst.
Zakboek voor de hapklare moestuin | € 19,99

 

%d bloggers liken dit: