Algen in de vijver | Duurzame oplossingen
Algen komen regelmatig voor in vijvers. Zeker wanneer de zon meer begint te schijnen. Al hoef je daarvoor niet meteen te wanhopen. Er zijn verschillende manieren om algen in de vijver tegen te gaan.
Hoe ontstaan algen in de vijver?
Daar zijn verschillende oorzaken voor. Een van de oorzaken kan zijn dat er te veel vissen rondzwemmen die zorgen voor veel uitscheidingsstoffen. Maar ook een te veel aan slib, bladeren of meststoffen of een vijver die altijd in de zon staat zijn mogelijke oorzaken.
Hoe pak je het aan?
Uiteraard zijn er producten die algen bestrijden te koop in tuincentra. Maar zoals zo vaak kunnen die producten meer kwaad dan goed doen. Bovendien zijn die producten vaak prijzig en word je vijver er op de duur afhankelijk van.
Er zijn gelukkig ook meer duurzame manieren. Begin alvast met je vissenbestand op peil te houden. Beter wat minder vissen dan te veel. Sommige vissen eten zelfs algen. Het kan dus geen kwaad om er daar een aantal van aan je vissenbestand toe te voegen. Ook is een goede vijverhygiëne enorm belangrijk. Haal regelmatig slib en bladeren uit je water en je merkt meteen het verschil. Ook kun je stroming in je vijver verwerken in de vorm van bijvoorbeeld een fontein.
Zorg verder ook voor schaduw in je vijver. Doe dat niet door bomen en struiken rondom te planten, maar met vijverplanten. Gebruik drijfplanten, waterlelies of andere diepwaterplanten. Probeer hiermee 1/3 van het wateroppervlak te bedekken. Zo werk je toe naar een goed evenwicht.