© iBulb

Voorjaarsbloeier in de kijker: alles over Allium of sierui

Allium behoort tot de voorjaarsbloeiende bollen en dat betekent dat ze tijdens het najaar de grond in moeten. In mei en juni geniet je dan niet alleen van een kleurrijke border in de tuin, maar ook van bijen en vlinders. Zij zijn namelijk dol op de bloemetjes met nectar.

Blikvanger in de vroege zomer

Allium is de botanische naam voor sieruien. De beste tijd om alliumbollen te planten is tijdens de herfst, omdat er dan nog geen vorst is. Wanneer de bolgewassen zijn uitgebloeid, begint de Allium te bloeien, namelijk vanaf half mei tot en met juni. Van onder de grond groeit de sierui dan uit tot een lange steel met daarop een bolvormige bloem.

Een tip voor als je aan de slag gaat: Plant sieruien altijd twee keer zo diep als de hoogte van de bol én zet ze niet te dicht op elkaar. Je moet de bloem bovendien maar één keer planten. De bollen kan je laten zitten.

Soorten sieruien

Allium is er in honderden soorten, kleuren en vormen. Sommige zijn eetbaar (ui, sjalot, knoflook, daslook en prei), maar de meeste soorten zijn toch bestemd om in de tuin te stralen.

Daarnaast bestaan er ook diverse varianten van sieruien. De ene soort is ontzettend groot, de andere klein en fijn. Het kleurenpallet bestaat uit allerlei tinten paars, roze en lila en er zijn ook witte varianten.

Enkele bekende soorten:

❀ Allium aflatunense
❀ Allium caeruleum
❀ Allium carolinianum
❀ Allium cowanii
❀ Allium flavum
❀ Allium Mount Everest
❀ Allium sphaerocephalon

Biodiversiteit

Vlinders leven van nectar. Dit is een stroperig vocht met suiker, eiwitten en vitaminen. Ze halen dit uit bloemen via hun lange roltong. Vooral de vrouwtjes hebben nectar nodig om eitjes aan te maken. Bijen hebben ook nectar nodig om van te leven én ze maken er honing van. De bloemen van de sieruien zijn dan ook echte traktaties voor bijen en vlinders. Ze bestaan namelijk uit vele kleine bloemetjes, die samen een bol vormen. In deze bloemetjes zit nectar, waar de insecten van smullen.

Tips voor Allium

❀ Laat de bloem staan als deze is uitgebloeid. De stervormige bloempjes worden kleine zaaddoosjes. Dit zorgt voor een prachtig silhouet in de herfst en winter.
❀ Sieruien moeten, net als tulpen en narcissen, in het najaar geplant worden. Ze bloeien vanaf half mei tot eind juni.
❀ De bloemen combineren goed met vaste planten. Door de opvallende structuur en vorm, zijn het echte blikvangers in de border.
❀ Zorg ervoor dat de sieruien een zonnig plekje krijgen. Dan bloeien ze op hun mooist.
❀ Allium is winterhard. Je kunt ze daarom na het bloeien in de grond laten zitten. Hierdoor geniet je het volgende jaar weer van de bloemen.

www.bloembol.org

%d bloggers liken dit: