Alles over de zonnebloem

De zonnebloem is hét symbool van de zomer. Bij het zien ervan worden we meteen vrolijk. Ook haar wetenschappelijke naam ‘Helianthus’ vertelt ons dat dit de zomerbloem is bij uitstek: ‘Helios’ betekent zon en ‘Anthos’ betekent bloem. We vertellen je graag meer over deze stralende kanjer.

De zonnebloem is er in verschillende formaten. Ze is het meest indrukwekkend als ze tot 3 meter hoog is. Haar bloemen zijn opvallend groot en komen in verschillende kleuren voor. De meest bekende is geel maar ook oranje, rode en zelfs bijna bruine varianten kan je terugvinden.

Hoe zaai je zonnebloemen?

De zaadjes van de zonnebloem plant je in de volle grond in de loop van april of mei. Haar standplaats is niet moeilijk te achterhalen. Deze bloem heeft uiteraard graag en veel zon.  De zaadjes zaai je op ongeveer 1 à 2 cm diepte. Hou de grond luchtig en geef regelmatig water in droge periodes. Als alles goed gaat geniet je van de zonnebloemen tussen augustus en oktober.

Zonnebloemen draaien letterlijk en figuurlijk met de tijd. Wanneer de bloemknop nog gesloten is, draait het ‘hoofd’ van de zonnebloem met de zon mee. Van oost naar west. Dit heet heliotropisme. Zodra de bloemknop opent, blijft het hoofd naar het oosten kijken. Hier kan je dus best rekening mee houden wanneer je de zonnebloemen plant. Zodat niet je buurman maar jij kan genieten van deze mooie bloemhoofden.

zonnebloemen zaaien zonnebloemen boeket bloemen zomerbloemen zomerbloeiers bloementuin zomerbloemen gele bloem symbool zomer info informatie tips inspiratie pluktuin tuinbloemen Hilanthus anuus wanneer zaaien wanneer planten zonnebloemen in boeket snijbloemen verzoringstips tuininspiratie tuinieren groene vingers tuintips siertuin moestuin bloemen planten tijdschrift lezen magazine fence tuinmagazine

De zonnebloem is niet alleen geliefd bij mensen. Ook de tuindieren hebben haar graag in de buurt. In de zomer trekt de bloem bijen en hommels bij de vleet aan. In de herfst is ze een handige voedselbron voor vogels.

Zonnebloemen in huis

Wil je ook binnenshuis genieten van je zonnebloem? Snij de zonnebloem dan schuin af op het moment dat de bloemknop bijna open is. Zo zet je de vaten van de bloem open en kan ze gemakkelijker water opnemen. Vervang heel regelmatig het water en zorg dat de bladeren er niet in hangen.

Gaat de zonnebloem slap hangen? Geen probleem. Giet heet water in de vaas en de zonnebloem fleurt er in geen tijd van op!

%d bloggers liken dit: