MoestuinSiertuin

Amarant: bloem of groente?

Amarant is een van de meest aantrekkelijke herfstbloeiende planten. Eentje die in staat is om in een ware bloemenfontein te veranderen! Het is ook een oude groenteplant die wordt gekweekt omwille van zijn eetbare zaden en bladeren.

Wat is amarant?

In tegenstelling tot wat je zou denken, is amarant geen bloem. Het is ook geen graan, maar een kruidachtige plant waarvan de brede bladeren en de zaden eetbaar zijn. Het is zelfs een van de oudste voedingsmiddelen ter wereld.

Amarant wordt in Zuid-Amerika gekweekt door precolumbiaanse beschavingen vanwege de zaden – die worden gegeten als graan, geroosterd, gekookt of gemalen – en vanwege de bladeren die als groene groente worden gegeten.

In de siertuin

Er zijn een paar honderd eenjarige of kortlevende meerjarige soorten Amaranthus. Ze komen voor in alle gematigde en tropische streken, in weilanden en op braakliggende terreinen, waar ze als onkruid groeien.

Met zijn fluweelzachte, trapsgewijze bloeiwijze is Kattenstaartamarant, Amaranthus caudatus, het populairst als sierplant en als snijbloem die kan worden gedroogd. De aren, die over het algemeen granaatrood of purper zijn, bestaan ook in strogele, crèmekleurige, groene of bruine tinten.

Meer weten?

In Fence Tuinmagazine – editie 5 2022 lees je alles over amarant als eetbare plant in de moestuin, inclusief zaai- en kooktips. Nu te koop in de krantenwinkel of in de online boekenshop (gratis levering).


Tekst en fotografie: Agnès Pirlot

%d bloggers liken dit: