Ba’bij’borrel

Amerikaans fotograaf Anand Varma legde in opdracht van National Geographic de eerste 21 dagen van een bij vast. In een korte, fascinerende tijdsverloopvideo toont hij het allerprilste begin van het leven van een bij.

Eerst is er het eitje, dat omgevormd wordt tot een larve. Die larve voedt zich in de eigen cel met een voedzame substantie die de voederbijen (werksters) aanbrengen. Door die voeding nemen de jonge bijen stilaan hun gekende vorm aan. Het nog erg kwetsbare lichaamsweefsel organiseert zich en in hun ogen komen pigmenten. Wist je trouwens dat een bij tot wel  200 beelden per seconde kan waarnemen?

De laatste fase bevat het verschrompelen van hun geboortevliesje, dat als een soort huid rond hen zit. Vergelijk het ook met een kuiken dat zich bevrijdt van de eierschaal. Na deze laatste fase is het bijtje klaar om zijn taak op zich te nemen. Werd de bij geboren uit een bevrucht eitje, dan zal het een een werkbij of misschien wel een koningin worden. Uit de onbevruchte eitjes komen de darren voort.

 

 

%d bloggers liken dit: