BDB lanceert compostdoosje
Een composthoop aanleggen is een uitstekende manier om organische tuin- en keukenresten te verwerken. Met het compostdoosje van de Bodemkundige Dienst van België krijgen tuinliefhebbers stap voor stap uitgelegd hoe een compoststaalt af te nemen.
Dit staal kan vervolgens worden opgestuurd in het bijbehorende staalzakje om te laten analyseren door de Bodemkundige Dienst. Zo kom je wat meer te weten over de kwaliteit van je compost en de precieze waarde ervan bij gebruik in de tuin.
De compost wordt gecontroleerd op de volgende kwaliteitsparameters:
- zuurtegraad
- zoutgehalte
- C/N-verhouding (Koolstof/stikstof)
- het droge- en organische stof gehalte
- bemestingswaarde aan de hand van stikstof, fosfor, kalium, etc.
Twee weken nadat het lab het staal ontvangen heeft, krijg je een ontledingsverslag opgestuurd. Bovendien staan in het compostboekje ook heel wat testen beschreven die je zelf kan uitvoeren om de rijpheid en kwaliteit van je compost te onderzoeken.
Wil je graag nu al een tip?
De belangrijkste component van compost is organische stof. Kwaliteitsvolle compost bevat een hoog gehalte aan organische materie waarvan een deel na het toedienen zal gaan behoren tot de stabiele humusfractie van de bodem. De organische stof is dan één van de belangrijkste ‘verklikkers’ voor bodemgezondheid. Hij zorgt voor een luchtige structuur, een goede waterhuis-houding, en een betere buffering van de aanwezige voedings-elementen.