Belgische peren aan het feest

België is een perenland. Wij exporteren over zowat de hele wereld. Maar de rassen die we nu in de winkels vinden zijn nog maar een fractie van wat we in de negentiende en twintigste eeuw konden vinden. Als liefhebber hebben we gelukkig nog wel een grotere keuze aan fruitbomen, verkrijgbaar in onze gespecialiseerde kwekerijen.

Tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw bereikte de kweek van peren in ons land een hoogtepunt. In plaats van een tiental rassen die we nu nog in de winkel kunnen vinden, werden toen catalogi uitgegeven waarin meer dan zevenhonderd rassen werden opgelijst. Elke streek had eigen rassen, soms zelfs elke gemeente. Die tijden zijn voorbij. Commerciële kweek en export hebben een aantal plaatselijke rassen de kop gekost. En ook ziektegevoeligheid speelde een rol. Er zijn steeds minder producten toegelaten om deze te bestrijden, zeker voor de particulier. De voorkeur van de mensen wat betreft vorm en kleur van de vruchten is ook veranderd. Elke peer moet perfect zijn, en dat is met oude, biologisch gekweekte rassen niet steeds mogelijk.

Onderstammen
Peren worden geënt op onderstammen. In het verleden werden er soms zaailingen gebruikt als onderstam, maar dat wordt nog zelden gedaan. Tegenwoordig gebruikt men gestandaardiseerde onderstammen. Het punt is namelijk dat sommige rassen zich moeilijk verenigen met een ongeschikte onderstam. Het gaat zelfs zo ver dat er soms een tussenent nodig is. Kortom, niet echt iets voor elke tuinliefhebber om zelf aan te beginnen. En je kan nog verder gaan. Tegenwoordig kan je bomen vinden die meerdere perenrassen tegelijk dragen. Ideaal voor een kleinere tuin en met de juiste keuze kan je zo maandenlang opbrengst hebben. Je hebt het bijkomende voordeel dat je niet wekenlang dezelfde peren moet eten om de oogst van je boom op te krijgen. Let bij de keuze van de onderstam op de aard van je grond. Is die rijk, dan zal je beter een zwak groeiende onderstam gebruiken. Bij armere grond is een sterker groeiende onderstam aan te bevelen.

Kom alles over de Belgische peer te weten in het septembernummer van Fence.

%d bloggers liken dit: