HotlistNieuws

Belgische tuin wint prijs voor duurzaamheid op Floriade

De Belgische tuin ‘Regenerative Garden’ viel in de prijzen tijdens Floriade Expo in het Nederlandse Almere. De tuin werd door de organisator benoemd als hét schoolvoorbeeld van circulariteit, en won daarmee de Sustainability Award tijdens de slotceremonie van de tienjaarlijkse tuinbouwtentoontstelling.

Growing Green Cities: ‘Regenerative Garden’

Om de tien jaar vindt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats. Het thema van de editie in 2022 was ‘Growing Green Cities’. België nam dankzij ondersteuning van VLAM en ondersteund door de know how van de Vlaamse sierteeltsector deel met een paviljoen dat de titel ‘Regenerative Garden’ droeg.

De Belgische tuin stond vol met eetbare bloemen en planten. Het paviljoen was klein, maar groots van opzet. Met geometrisch, speels en eigentijds design en een uiterst duurzaam karakter. De plantenkeuze viel op klimaatadaptieve planten en alle materialen waren volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar.

Zonder menselijke tussenkomst zou het paviljoen op natuurlijke wijze kunnen ontbinden. Zo is er gebruik gemaakt van kruis gelamineerd hout dat volledig recyclebaar is, zijn de muren en tegels van de binnenplaats gemaakt van samengeperste, ongebakken stenen uit aarde gecombineerd met bioplastic op basis van algenzetmeel.

Belgische tuin won de prijs voor duurzaamheid tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere in Nederland.
©AVBS – Ivan De Clercq

Prijs voor duurzaamheid

De organisator reikte tijdens de slotceremonie 22 awards uit. De prijzen gingen naar de deelnemers die het meest hebben bijgedragen aan het succes van de expo of die het beste aantoonden hoe tuinbouw ingezet kan worden om bij te dragen aan Growing Green Cities, het thema van de expo. 

De Belgische tuin kreeg de speciale prijs voor duurzaamheid. “De prijs is een belangrijke erkenning voor de expertise van de Vlaamse sierteeltsector”, stelt Filip Fontaine, CEO van VLAM.

Floriade Expo 2022 in Almere verwelkomde 685.189 bezoekers uit 96 landen.

www.vlaanderen.be/vlam
www.floriade.com

%d bloggers liken dit: