Bereid je vijver voor op de winter

Het is volop herfst en de winter nadert zienderogen. De natuur bereidt zich voor op een minder gunstige periode en in de tuin moeten we hetzelfde doen. De vijver verdient nu extra aandacht.

  • Zorg ervoor dat in koude periodes de vijver niet dicht vriest. Dat kan, wanneer het wat langer duurt, fataal zijn voor vissen en andere vijverleven. Je kan een gat maken in het ijs door er een ketel of pot met heet water op te zetten (en vast te houden natuurlijk). Doe dit tot het ijs op die plek volledig is gesmolten. Hak niet met brute kracht in op het ijs, want dit kan schadelijk zijn voor de vissen.
  • Bescherm gevoelige oeverplanten als Gunnera tegen vorst. Een eerste bescherming krijg je door de bladstelen te knakken en het hart van de plant te beschermen met deze geknakte bladeren. Eventueel verdere bescherming kan nodig zijn (bamboesnoeisel, bladeren, eventueel ook een vliesdoek).
  • Ook Zantedeschia is niet winterhard. De grotere witte Z. aethiopica kan buiten blijven, mits je de bladeren afsnijdt en de plant verder afdekt met bijvoorbeeld varens. Andere types haal je best uit de grond, pot op (in modder of nat zand) en overwinter vorstvrij.
  • Neem je voorzorgen tegen hongerige reigers. Nylon draden aan de randen en in het ondiepe gedeelte van de vijver zijn een mogelijkheid, want reigers jagen vanaf de oever of ondiep water. Span deze draden bijvoorbeeld hoeks over de randen, op vijftien centimeter van de grond. Laat ze zeker tot een 15 cm in  de vijver reiken.

 

 

%d bloggers liken dit: