De romantische tuin van Eddy en Frieda kan je bezoeken tijdens het Open Tuinenweekend. © Familie Ouderits-Vanheuckelom

Bezoek de mooiste tuinen van Vlaanderen en omstreken

Op 25 en 26 juni krijgen tuinliefhebbers de kans om in heel Vlaanderen en vlak over de grens met Nederland Open tuinen te bezoeken. Landelijke Gilden is hiermee aan de 30ste editie toe en kiest voor ‘Schaduw in de tuin van de toekomst’ als thema.

Schaduw in de tuin van de toekomst

De laatste jaren stellen we vast dat tuinen voor een langere periode droger en warmer kunnen worden maar dat ze ook vaker te maken krijgen met overvloedige regenval. Dat tuinen en groene ruimten een belangrijke rol spelen in dit verhaal wordt elke dag duidelijker.

Om tuinliefhebbers de nodige inspiratie te bieden om de eigen tuin klimaatvriendelijk in te richten, kunnen ze terecht bij de deelnemers Open tuinen. Elke tuineigenaar krijgt met de problematiek van een wijzigend klimaat te maken en vult dit in afgestemd op de noden van de eigen situatie.

Schaduwhoekjes en aangepaste beplanting zijn cruciaal in dit verhaal. Waar veel planten groeien is de temperatuur aangenamer en de lucht zuiverder. Een tuin met veel bomen en struiken biedt verkoeling op warme dagen, maar neemt ook veel meer water op dan een tuin met enkel gazon. Schaduw kan uiteraard ook bekomen worden met een pergola, maar eentje die dan ook nog eens begroeid is met klimplanten biedt zoveel meer dan enkel een schaduwconstructie.

Open tuinen bezoeken prikkelt de goesting in tuinieren en toont hoe een klimaatrobuuste tuin aan te leggen!

Benieuwd welke tuinen je kan bezoeken?
Alle tuinen zijn met beschrijving, foto’s, openingsdagen en praktische gegevens terug te vinden op de website www.tuinenvandetoekomst.be/opentuinen.

Wil je ook je tuin klimaatvriendelijk maken?
Ontdek het zakboek boordevol tips!

Te koop in de online Fence Boekenshop.

%d bloggers liken dit: