Blankenberge zegt het met 250.000 bloemen

Bloemen en planten brengen vreugde en kleur tot bij de mensen. Dat doen ze nog net iets meer tijdens de coronacrisis, die heel de wereld ondersteboven haalde. Om het belang van bloemen te onderstrepen, heeft de Vlaamse Sierteeltsector afgelopen weekend (29 & 30 augustus) prachtige begoniatapijten aangelegd op drie locaties in Blankenberge.

Bloemen maken blij, ook in tijden van crisis

Heel wat bedrijven in de Vlaamse sierteeltsector boekten in het begin van de crisis zware verliezen. Toch toonden ze empathie en solidariteit. De vele initiatieven waarbij bloemen en plantjes werden geschonken aan rusthuisbewoners en -personeel waren hartverwarmend en maakten blij. Dat is wat bloemen doen!

Ook de stad Blankenberge kiest al vele jaren voor bloemen als afsluiter van het zomerseizoen. De bloemenstoet brengt elk jaar meer dan 100.000 bezoekers naar de kuststad. Not done in tijden van corona en dus werd gezocht naar een coronaproof initiatief. Daarom legt AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, dit weekend (29 en 30 augustus) begoniatapijten aan op drie locaties in Blankenberge.

Bloementapijten in de kuststad

Verspreid over de stad worden drie bloementapijten aangelegd, goed voor een totale oppervlakte van 700 m² en rond de 250.000 bloemen. Door de verschillende locaties worden de bezoekers verspreid over de stad en kan de stad dit op een veilige manier realiseren.

Thema’s zijn de 750ste verjaardag van Blankenberge en de 125ste editie van de bloemenstoet. Het finale ontwerp is van de hand van Wim Finck, naar de oorspronkelijke tekeningen van Paul Defever van het jaarlijkse bloemencorso.

De tapijten worden gelegd met overwegend Vlaamse begonia’s en een klein gedeelte dahlia’s. De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er nog ongeveer tien bedrijven, allemaal familiebedrijven die op een oppervlakte van ongeveer 60 ha samen jaarlijks ongeveer 18 miljoen knollen produceren, goed voor 55% van de wereldproductie. Ongeveer 95% hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 25% naar de USA. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is ook de uitvoer naar Japan, waar men gek is op onze Vlaamse begonia.

De begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het aanleggen van bloementapijten. De grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zowel op het terras, op het balkon of in de tuin een plaatsje geven. Ze zijn er in heel veel vormen, met prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten. Het zijn echte Vlaamse toppers!

Waar kan ik de bloementapijten bewonderen?

Tijdens het weekend van 29 en 30 augustus kan je maar liefst drie bloementapijten bewonderen:

  • Koning Leopold III-plein: thema 125 jaar corso (24m x 18m)
  • Sint-Rochusplein: thema 750 jaar Blankenberge – belle époque ( 16m x 10m)
  • Manitobaplein: thema 750 jaar Blankenberge – Oud Stadhuis (14m x 8m)

Ook twee kleine praalwagens worden opgesteld:

  • Aan de pier: thema Meli
  • Descampsplein: thema Sterken Dries

Tenslotte is er ook een rondgang gepland van corsopoppen, die het Chinees leger uitbeelden.

  • Timing: 14 tot 17.30 uur
  • Parcours: Paravang – Leopoldpark – Leopoldstraat – Grote Markt – S. Vernieuwestraat – Langestraat – Manitobaplein – Molenstraat – Kerkstraat – Kon.Leopold III-plein – Kerkstraat – Molenstraat – St. Rochusplein – Elisabethstraat – Malecotstraat – Charlierhelling – Zeedijk – Pier – Zeedijk – Charlierhelling – Kon. Leopold III-plein

Meer info

%d bloggers liken dit: