Blauwe bloemen voor in je tuin

Tuinbloemen en -planten zorgen voor kleur tijdens elk seizoen! We zetten enkele blauwe tuintoppers in de kijker. Welke past mooi in jouw border?

Blauwe druifjes (Muscari azureum)

Blauwe druifjes of Muscari kennen we allemaal als vroege bloeiers in de tuin. Meestal zien we ze in het paars, maar er bestaan ook lichtblauwe soorten zoals deze Muscari azureum. De bloemetjes zijn erg geliefd bij bijen en hommels. Wil je in de vroege lente al wat kleur in de tuin? Dan kan je in het najaar de bollen in de grond steken.

Kaukastisch vergeet-mij-nietje (Brunnera Macrophylla ‘Dawson’s White’)

Het Kaukastisch vergeet-mij-nietje heeft niet alleen lieflijk blauwwitte bloempjes, maar ook nog eens een schitterend hartvormig blad. De plant bloeit in april-mei (soms nog eens in september) en is winterhard. Zet ‘m in de (half) schaduw en zorg voor een humusrijke, niet te natte bodem.

Hortensia (Hydrangea Macrophylla ‘Endless Summer’)

Hortensia is een zeer gewilde tuinplant omwille van haar rijke bloei. Het is een makkelijke plant die zorgt voor mooie kleuren in je tuin. De Hydrangea Macrophylla behoort tot de groep van de boerenhortensia en bloeit in de nazomer. Afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem kleuren de bloemetjes blauw, roze of lila. Hoe zuurder je bodem, hoe blauwer de plant.

Zuid-Amerikaanse Salvia (Salvia guaranitica ‘Super Trouper’)

De Salvia guaranitica is een half-winterharde, volumineuze struiksalie. De plant heeft licht harige, gerimpelde bladeren aan donkergroene stengels. De bloemen zijn blauw (in alle tinten), tot 5 cm lang, met paarse bloemkelken. Deze blauwe ‘Super Trouper’ variëteit is erg mooi en doet het goed op een zonnige plek, maar ook in halfschaduw weet die zijn plan te trekken. De Salvia guaranitica bloeit van juli tot en met november.

Gentiaan (Gentiana)

Door zijn intens blauwe kleur en de mooie klokvormige bloemen laat de gentiaan je wegdromen over alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Naast de blauwe variëteiten, zijn er ook witte, roze en tweekleurige variëteiten verkrijgbaar. Vanaf juli tot en met oktober staat deze plant te pronken.

Loodkruid (Ceratostigma willmottianum)

Er zijn van die planten waar je een hele lente voorbij wandelt zonder dat je ze opmerkt, tot ze plots in de zomer in alle schoonheid beginnen uit te pakken. Het loodkruid Ceratostigma willmottianum is er zo eentje. Hij lijkt op een stevige vaste plant, maar het is wel degelijk een struikje. De blaadjes zijn onopvallend lichtgroen, de stengels kleuren donkerrood, en lijken dan in de herfst de bladeren met hun kleur aan te steken. Op de toppen van de takken verschijnen vanaf juli blauwe bloemen, die tot oktober standhouden.

 

Meer tips en inspiratie voor je siertuin?

» Abonneer nu op Fence Tuinmagazine en ontvang tal van tuinideeën!

 

%d bloggers liken dit: