Bloeiende moestuin

Tuin om te ontspannen, tuin om van te genieten,… de moestuin koppelt het nuttige aan het aangename. Vrolijk, kleurrijk, prettig om aan te leggen, makkelijk te onderhouden, het is dan ook een echte tuin!

Smaken, geuren, kleuren: dat is kort samengevat waar het in de hedendaagse moestuin om gaat. Een moestuin met decoratieve bloemen en groenten, krijgt een speelse uitstraling terwijl hij in eerste instantie toch de kweekplaats van zoveel lekkernijen blijft. Weg met de eindeloze rechte rijen, die passen voortaan alleen nog in een legerkazerne. Daar hebben we overigens noch de plaats noch de tijd voor. We willen groenten kweken dichtbij de keuken of zelfs in potten of in de hoogte op het terras om volop van het licht te genieten en onze lendenwervels te sparen. We deinzen er niet voor terug om hagen uit te trekken en afsluitingen te slopen. Er blijft alleen nog een bosje aalbessenstruiken of een cordon van frambozenstruiken over die één geheel vormen met het decor. De overgang naar de rest van de tuin verloopt zachtjes via de bloemen die het tafereel opfleuren met kleurige stippen. Enkele dahlia’s, cosmos en rudbeckia’s tussen de preien en de kolen, prachtkaarsen die heen en weer fladderen tussen de slaplanten, Spaanse bonen met veelkeurige bloemen die zich een weg banen tussen de opgebonden courgettes: het decor is klaar.

Het oog van de schilder
Leg je moestuin aan zoals je een echt schilderij zou maken. Combineer bloemen en groenten met de nodige fantasie zodat je er optimaal van kunt genieten. Ontdek de vele nuances van groen, goudgeel of wijnrood tussen de bosjes tere bladeren en jonge twijgen. Niets is zo actueel als kruising van rassen, vermenging van invloeden, en de groenten laten dit niet aan zich voorbijgaan. De zachtgroene of purperen krulsla is de absolute vedette. Net zo mooi als bloemen zijn artisjokken en snijbiet met rode of gele bladstelen. Ook bietjes zijn echte pareltjes in de tuin. Het loof van venkel en de bladeren van rabarber zorgen maandenlang voor een groots effect. Enkele afrikaantjes in de border, een mooie Oost-Indische kers en een paar goudsbloemen vervolledigen het decor dat doet denken aan een veelkleurig wandtapijt. Geef voorrang aan variëteit en diversiteit en niet aan kwantiteit. Vergeet ook niet om aan wisselbouw te doen en regelmatig andere groenten te planten. Zaai zowel vroege als late soorten zo kan je de oogsten perfect spreiden. Bonen en worteltjes kan je van midden mei tot midden juli zaaien. Aarzel niet om met kleuren te spelen en probeer de witte, gele, paarse variëteiten, dat brengt vrolijkheid op je bord.

Lees het vervolg van dit artikel in het meinummer van Fence.

Zet de planten niet te dicht bij elkaar. Een jonge plant verdubbelt al snel in omvang waardoor hij schaamteloos zijn al te dichte buren verstikt.

Bloemenweelde
Eenjarige bloeiers zijn makkelijk te kweken en brengen in een recordtijd kleur in de moestuin. Controleer op het zakje of de zaden geschikt zijn om ter plaatse gezaaid te worden. Kijk ook wanneer je ze kan zaaien, hoe diep en wat de onderlinge afstand tussen de zaden is. Begin met de makkelijkste bloemen, de favorieten van de amateurtuiniers, die een spectaculair landschap creëren en dat voor een spotprijsje. Oost-Indische kers en goudsbloemen zijn onklopbaar als het gaat om planten die ter plaatse gezaaid kunnen worden. Schildzaad is dan weer een onvermoeibare bodembedekker. Juffertjes-in-‘t-groen en centauries, reukerwtjes en eenjarige klaprozen zijn de ideale strobloemen voor het binden van droogboeketten. En de zonnebloemen maken indruk door hun imposante verschijning. Ze kunnen gezaaid worden begin mei van zodra de aarde opwarmt. Ze groeien en bloeien mateloos en verdwijnen op het einde van de zomer. Andere soorten zoals vingerhoedskruid, nagelbloemen, vergeet-mij-nietjes, damastbloemen, judaspenning en stokrozen zijn tweejarig. Je kan ze het hele jaar door zaaien, want ze bloeien pas in de lente van het volgende jaar.

Mooi en lekker tegelijk
Hou er bij het combineren van groenten, bloemen en kruiden rekening mee dat het onderling allemaal wel moet klikken. De aantrekkingskracht respectievelijk afkeer tussen planten is soms opmerkelijk. Uien en worteltjes gaan perfect samen, maar aardbeien stressen compleet met een kool in de buurt. Afrikaantjes en goudsbloemen zorgen in de moestuin niet alleen voor een vrolijke noot, ze houden ook de draadwormen weg van de wortels en bestrijden doeltreffend parasieten in de grond. Geurende bloemen en planten trekken bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere hulpinsecten aan die nuttig zijn voor de groei en gezondheid van de planten. Basilicum, oregano, rozemarijn, salie, tijm, bonenkruid, winterharde kervel, venkel, engelwortel, alsem… zijn de waardevolle schatten van de moestuin. Het zijn nagenoeg allemaal honing opleverende planten. In dit hoekje van de tuin kan je in de zomer altijd terecht met een mand en een snoeischaar om dahlia’s en cosmos te plukken en zaad van Oost-indische kers te verzamelen dat zich ontwikkelt tot kappertjes. Langs de paden kan je onbelemmerd genieten van deze geïmproviseerde taferelen. Plaats een bank hier niet ver vandaan en geef je ogen de kost.

%d bloggers liken dit: