Bloemen en Planten

Bloem in de kijker: Gladiool

De gladiool gaat graag de hoogte in en laat daar al z’n kleuren zien, van het late voorjaar tot diep in de herfst. Het is een typische zomerbloemen die bovendien mooi staat in een vaas.

Kleuren en vormen

De gladiool valt op doordat zijn bloemen aan weerszijden van de stengel bloeien. Dubbel genieten, dus! De bloem is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem. Er bestaan zo’n 260 soorten gladiolen.

Symboliek van de gladiool

De gladiool heeft een uiterst heroïsche betekenis. Zijn naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots.

Die betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, want toen vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen.

Herkomst

Heerlijk, een gladiolenknol! De van oorsprong Afrikaanse zomerbloeier werd geliefd om zijn geroosterde basis. Let op: de variant die we nu kennen, is niet eetbaar.

Verzorgingstips voor de gladiool

  • Zet de gladiolen in een schone vaas in kraanwater, zo snel mogelijk na aankoop of na het plukken.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij de stelen 3 tot 6 cm met een scherp mes schuin af.
  • Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen.
  • Vul de vaas elke dag bij met water.
  • Zet de gladiolen op een koele plek en nooit dicht bij de verwarming, op de tocht, in direct zonlicht of in de buurt van fruit.

Geniet van je zomerbloemen!

Bekijk ook dit artikel over de gladiool.


Bron: www.mooiwatbloemendoen.nl

%d bloggers liken dit: