Het najaar is de perfecte periode om voorjaarsbollen te planten. © iBulb

Bloembollen planten: zo doe je dat

Bloembollen planten is vooral een kwestie van doen. Iedereen kan het! Maar wanneer en hoe diep plant je de bollen? Met deze tips wordt het gegarandeerd een kleurrijk succes!

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen plant je vanaf september tot en met december, het liefst voor de eerste nachtvorst. De beste tijd is tussen half oktober en eind november. Dan is het weer nog een beetje aangenaam en de grond nog warm. Bovendien vallen er op dat moment vaak gaten in de border die je dus prima kunt opvullen met bloembollen. In de lente geniet je dan van een kleurrijke tuin.

Zomerbloeiende bollen kun je in het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Heb je bloembollen in huis en gaan ze niet meteen de grond in, bewaar ze dan in een droge omgeving bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden.

Waar bloembollen planten?

Bloembollen groeien in bijna elke grondsoort, zolang het maar niet te nat is. Vermijd daarom plaatsen waar vaak water blijft staan. Wil je graag meerdere jaren genieten van je bloemen, dan plant je de bloembollen best in een humusrijke, losse grond op een zonnige plek. Maak dus voor je de bollen in de grond steekt de aarde los met een spade of hark.

Je kan bloembollen overal planten, ook in de border tussen reeds aanwezige beplanting en in potten of bakken.

Bloembollen planten: Voorjaarsbollen bloeien in de lente
Een bloemenzee in de lente © iBulb

Aan de slag!

1) Maak met een plantschopje een plantgat in de grond. Meestal vind je op het etiket precieze informatie over hoe diep je de bol moet planten. Doorgaans is dat twee tot drie keer de grootte van de bol. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep worden geplant.

2) Zet de bol zachtjes in de grond met het puntje omhoog en de ‘wortelkrans’ naar beneden. De wortelkrans is het hoefijzer-vormig-uiteinde van de bol. Het bevindt zich aan de onderkant van het breedste gedeelte van de bol.

3) Bedek de bollen opnieuw met de uitgegraven aarde en druk de grond voorzichtig terug aan met je handen.

4) Tussen de bloembollen houd je een plantafstand aan van opnieuw twee tot drie keer de dikte van de bol. Grote bollen hebben dus meer ruimte nodig dan kleine bollen. Kleine bolletjes, zoals die van het sneeuwklokje, plant je dus op ongeveer 5 centimeter van elkaar. De wat grotere bollen, zoals narcissen en tulpen, op ongeveer 10 centimeter.

Je kan ook een groot gat graven voor een groep bloembollen. Zo krijg je een maximaal effect!

Bloembollen in potten

Wil je graag potten gebruiken? Zorg dan dat deze diep genoeg zijn, zodat wortels genoeg ruimte krijgen. Zorg voor een gat (of meerdere gaten) onderin de pot en leg er scherven, grind of hydrokorrels in, zodat overtollig water weg kan lopen. Vul de pot tot halverwege met potgrond. Plant nu de bollen met de punt omhoog. Dek de bollen af met potgrond en geef tot slot wat water. Bij strenge vorst kan je de potten best beschermen door er stro of noppenfolie rond te doen. Of je kan ze in de schuur of het tuinhuis zetten.

Bloembollen planten in potten
Hyacinthus, Muscari, Narcissus

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk dan op www.bloembol.org.

%d bloggers liken dit: