[BOEK] Garage culinair

We willen allemaal weer meer controle over onze eigen voeding. We kopen meer lokale en kleinschalig vervaardigde producten, en we bereiden ze zelf. Wat je zelf maakt, heb je immers in de hand.

Garage Culinair vertelt het verhaal van zestien gedreven culinaire ambachtslui en hun authentieke producten. Het zijn geen professionals, maar mensen die belangeloos, zonder enig winstbejag, ingarage-culinair_cover_13x18_cmyk-p1as4etiog1tla1gso1bgkmtfkgj hun garage, tuinhuis, achterplaats of keuken een puur ambacht uitoefenen. Hun motivatie is heel divers: van een leuke vrijetijdsbesteding tot een uit de hand gelopen hobby, van een zoektocht naar authentieke technieken tot bekommernis over de manipulatie van ons hedendaags voedsel. De ambachten waarop zij zich toeleggen gaan van fermenteren over bier brouwen, het zouten en roken van vlees, het persen van varkenskop, het bereiden van gezonde limonades, het bakken van zuurdesembrood tot zelfs het persen van noten voor de olie. Ze nemen de tijd, met pure en eerlijke ingrediënten, ongepolijst maar ook verfijnd, en vooral met een uitzonderlijke passie voor het product. Stap voor stap en historische feiten Het boek is per culinaire ambacht in vier delen opgebouwd, te beginnen met het verhaal achter de gepassioneerde hobbyist, stap voor stap in beeld gebracht en aangevuld met een handig materialenlijstje; dan volgen het basisrecept voor het ambachtelijk gemaakte product en drie recepten waarin het zelfgemaakte product wordt verwerkt. Tot slot is er telkens een historisch verhaal over de herkomst van het product, met oude prenten, samengesteld door de ervaren ploeg van CAG. Alles samen goed voor 320 pagina’s interessant leesvoer.

Garage Culinair, 320 p, € 45

Foto’s: Tony Le Duc

%d bloggers liken dit: