Boekentip: Creëer je eigen jungle(tuin)
Een jungletuin in België? Jazeker, ook in ons klimaat is het goed mogelijk om een jungletuin te realiseren. Er zijn veel redenen om de jungle tot thema van je tuin of terras te maken. De belangrijkste is uiteraard dat een volgroeide jungletuin er gewoon prachtig uitziet. Philip Oosterbrick, junglekenner bij uitstek, schreef er een boek over.
Philip Oostenbrink is geboren in Nederland en begon op vierjarige leeftijd te tuinieren. Zijn obsessie met jungleplanten kreeg hem te pakken na een reis naar Tresco op de Scilly-eilanden en een bezoek aan de spectaculaire exotische tuin in Norwich van wijlen Will Giles. Philip verhuisde naar Kent waar hij hoofdtuinier werd van Walmer Castle. Eén van zijn eerste projecten was er het aanplanten van een jungletuin in de slotgracht. Thuis in Kent legde hij een idyllische stadsjungle aan.
Van waar je passie voor de jungletuin?
“Als hovenier word je heel je leven beïnvloed. Sommige ontwerpen en planten spreken je aan en dan kun je proberen die in je eigen tuinen te verwerken. Hoewel mijn smaak op het gebied van planten in de loop der jaren is veranderd, worden mijn ontwerpen wel altijd gekenmerkt door een centraal thema, namelijk plantencombinaties die de nadruk leggen op bladvormen in plaats van bloemen. Als in een tuinontwerp de verschillen in blad de hoofdrol mogen spelen, is het ontwerpen van een jungletuin het summum.”
Wat kenmerkt een jungletuin?
“Een jungle is een bijzonder rijk ecosysteem, dat met zijn enorme verscheidenheid aan planten allerlei vormen, kleuren en texturen te zien geeft. Ook in je eigen tuin kun je een junglesfeer creëren, door die te beplanten met allerlei verschillende soorten. Zet ze in de borders of beplant de randen met een mix van bladplanten van verschillende hoogte. Het is een snelle manier om de indruk van een jungle te wekken.”
Is elke locatie geschikt?
“Ongeacht hoeveel plek je buiten hebt, er is altijd ruimte om de tuin eruit te laten zien als een jungle. Het groene en uiteenlopende gebladerte zal rust en tegelijk een aantrekkelijk aanzien creëren en in hete tuinen zal het een verkoelend effect geven. Zulk blad zal open tuinen privacy en beschutting verlenen, waardoor de tuin ver van de rest van de wereld lijkt te liggen.”
Hoe kan je zelf jungleplanten kweken?
“Het kweken van jungleplanten verschilt niet veel van het kweken van andere planten. Een jungletuin kan immers worden gevuld met overblijvende planten, struiken, bomen en bloembollen. Gevoelige planten kunnen elk jaar opnieuw gezaaid worden of als stekjes of binnenshuis overwinteren. Om planten te stimuleren om hard te groeien en weelderige bladeren te maken zijn bodemverbetering en het kort afzagen van bomen goede technieken, maar er zijn nog veel meer gemakkelijke ingrepen om het jungle-uiterlijk te verkrijgen.”
“Er bestaat een groot scala aan planten die geschikt zijn voor een jungletuin. Veel daarvan zijn gemakkelijk te krijgen, maar andere zal je bij gespecialiseerde kwekers moeten kopen.”
Iets voor jou?
Jungletuin is zopas verschenen bij Terra. Het werd een rijk geïllustreerd en praktisch boek boordevol informatie, tips, voorbeeldtuinen, ideeën voor ontwerp en beplanting en zoveel meer. Jungletuin is te koop in de boekhandel of via de online boekenshop van Fence Tuinmagazine.
Bestellen in september = gratis levering bij je thuis!
» Neem een kijkje in het boek.
