Bomen als winterjuwelen

De schorsen en takken van bladverliezende bomen zijn ’s winters vaak schitterend. Als het lage winterlicht op de stammen en takken valt, fonkelen ze in de zonnestralen. Met deze aanraders maak je van je tuin een echt winterjuweeltje!

Als het niet vriest, kan je in december bomen en struiken planten. Wil je daarbij toch wat hulp van een professional? Vind dan hier een tuinaannemer bij jou in de buurt.

De mooiste boomsoorten voor je tuin

Esdoorns hebben mooie basten. Denk aan de papieresdoorn (Acer griseum) met zijn in horizontale strepen afbladerende, oranjebruine schors.

Prunus serrula heeft een glanzende mahonierode bast, witte bloesems en geel herfstblad.

› Een berk zoals de Betula utilis jacquemontii is een echte aanrader met zijn helderwitte, flinterdunne schors, groene lentekatjes en geel herfstblad.

› De kronkelwilg (Salix babylonica ‘Erythroflexuosa’) heeft gekrulde, oranjegele takken en wordt maximum 4 meter hoog. Salix babylonica ‘Tortuosa’ gaat enkele meters hoger en heeft een eerder kortbrekig hout.

› De schijnaccacia’s Robinia pseudoacacia ‘Tortuosa’ en de kleinere versie Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’ (ook wel Robinia pseudoacacia ‘Lace Lady’ genoemd) zijn prachtige kronkelaars. In de zomer dragen ze een decoratief gevederd blad.

› Kornoelje kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. De Cornus alba ‘Sibirica’ heeft bloedrode wintertwijgen, Cornus sericea ‘Flaviramea’ pakt uit met heldergele winterse takken en Cornus sanguinea ‘Winter beauty’ heeft takken die onderaan feloranje zijn, daarboven roze en aan de toppen rood.

Japanse esdoorn is de eerste jaren niet geheel winterhard, maar zier er wel prachtig uit. Zo kleuren de takken van de Acer palmatum ‘Sangokaku’ koraalroze. Acer palmatum ‘Summergold’ gaat voor rode takken, die ‘s zomers schitterend contrasteren met de groene bladeren en in de winter niet aan helderheid inboeten.

 

TIP van een boomverzorger: Kies een boom, meerstammige heester of solitaire heester die het hele jaar door iets te bieden heeft, zoals mooie takken in de winter, opvallende lentebloesems en een schitterend herfstblad. Let er ook op dat de boom niet te groot wordt voor zijn plantplaats.

www.tuinaannemer.be

%d bloggers liken dit: