Siertuin

Buitenkijken: een daktuin ver boven de grote drukte

Modestad Hasselt heeft vele troeven. Reden te meer om er te komen wonen, maar wat als je partner de drukte van de stad wil ontvluchten en niet zonder een tuin kan. Tuinaannemer Jan Nickmans creëerde voor hen een daktuin op een unieke locatie waarmee ze de stad nog steeds kunnen binnenhalen, tenminste als ze hun neus door het omringende groen steken.

Aanvankelijk moesten meer dan veertig lekken in de oorspronkelijke dakbedekking worden gedicht, maar nu is alles dik in orde. Waar de beplanting het vereist, voorzag tuinaannemer Jan Nickmans van Puur Groenprojecten een riantere laag daktuinsubstraat. Om het gewicht te drukken, werd deze grondlaag in de tuin tot een minimum beperkt.

De daktuin laat zich het beste beleven vanuit de woning. Zo hebben de bewoners naast de keuken en leefruimte een klein terrasje met zachte, haast tapijtachtige beplanting rondom. Vlakbij het slaapkamerraam is een gezellig ontbijtterras voorzien.

Buitenkijken in een groene rustige daktuin in modestad Hasselt.
©Vlaamse Tuinaannemer

Haast onopvallend in een hoekje staat er ook een bubbelbad klaar van waaruit je toch subtiel het stadscentrum kan overschouwen. Het verhoogde hardhouten hoofdterras ligt in het verlengde van de woonkamer en biedt plaats aan een ruime tafel en loungehoek nabij een strak waterornament. Het sprankelende water zorgt voor afkoeling en tempert de drukke stadsgeluiden.

  • Buitenkijken in een groene rustige daktuin in modestad Hasselt.
  • Buitenkijken in een groene rustige daktuin in modestad Hasselt.

Deze daktuin beschikt ook over een petanquebaan die steeds garant staat voor extra sfeer en beleving. Zomer en winter schermen enkele meerstammige bomen de storende elementen uit de omgeving af. Een handig extraatje is de ruime opbergkast uit trespa tegen de zijkant van de woning.

Alle planten zijn voorzien van beregening met sensoren. Jan besteedde ook ruime aandacht aan de verlichting, met subtiele lichtornamenten en lichtlijnen die verdoken zijn opgesteld tegen de natuurstenen tuinmuren.

TIP: 10 vaste planten die je tuin accent geven
1. Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’
2. Aster divaricatus
3. Cerastium tomentosum ‘Yoyo’
4. Crocosmia lucifer
5. Echinacea purpurea ‘Hot Lava’
6. Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’
7. Helenium ‘Moerheim Beauty’
8. Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’
9. Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’
10. Rosmarinus officinalis

Tuinaannemers Jan Nickmans & Peter Hoewaer (Puur Groenprojecten bv) behaalden met dit project GOUD in de categorie ‘Tuinen kleiner dan 250 m²’ tijdens de jaarlijkse laureatenhuldiging van de Vlaamse Tuinaannemer 2021 – 2022. Info: www.puurgroen.be


Meer tuininspiratie?

In elke editie van Fence Tuinmagazine brengen we sfeervolle tuinen die laten dromen. Ze geven je inspiratie en zin om aan de slag te gaan in je eigen tuin. Benieuwd? Abonneer nu voor slechts € 35,50 per jaar!

%d bloggers liken dit: