© Casita de Barro

Casita de Barro | Doña Carmela

Jinita, ik feliciteer je. Je bananenbomen doen het goed. Het zal niet lang meer duren voordat ze vruchten zullen dragen. En dan moet je geen bananen meer kopen. Dan kan je ze gewoon gaan plukken in je tuin.” Gesterkt door haar commentaar toon ik de arnica plant (valkruid) die ik ook van haar heb gekregen en die nu over heel mijn tuin woekert. “Laat ze maar staan al die arnica, Jinita, die kan je voor veel geld verkopen.”

Doña Carmela, een vinnige vrouw in haar zeventiger jaren, is een open boek van informatie wat betreft de traditionele keuken en medicinale planten. Haar tuin is navenant, een weelderige oase van alle soorten knollen, kruiden, eetbare en sierplanten. Een eetbaar bos in het midden van het dorp, een goudmijn voor het herbebossingsproject van Casita de Barro. Bomen planten is niet de opgave maar wel het aansturen van de interesse om bomen te onderhouden. En een evenwicht te zoeken tussen open velden voor landbouw en een meer dichtbegroeid bos voor fruitbomen en alle andere soorten traditionele planten met hoge voedingswaarde zoals de zoete aardappel, de chayote (komkommersoort), de chilacayote (vijgenbladpompoen), chili`s, nopal (cactussoort).

Jaar na jaar krijgt de tuin van Casita de Barro de vorm van een eetbaar bos. En het is met een nederige voldoening dat ik ervaar hoe de natuur meewerkt als je haar respecteert door op biologische wijze tewerk te gaan. De bijen kiezen een verloren metalen ton en vormen er een mega bijennest. Meer dan honderdduizend bijen bezoeken de planten, de imker kan ze met moeite in één bijenkast verhuizen. Colibris bezoeken de muicle (kamperfoelie) bloemen, vogels in alle kleuren dansen op de takken van de fruitbomen en onlangs, in de vroege ochtend, zat een sperwer op het dak van het terras krachtig voor zich uit te kijken. Hij was alweer weg voor ik een foto kon nemen maar dat beeld is vereeuwigd in mijn hart, met of zonder foto. En het beste bewijs van kwaliteit is het feit dat al een paar oudere boeren van het dorp, terwijl ze hun kleinkinderen naar ons naschools programma brengen, naar scheuten van bepaalde planten vragen.

Ik vind het lief dat Doña Carmen me Jinita noemt, ik heb al een paar keer uitgelegd hoe mijn naam in werkelijkheid wordt uitgesproken maar het doet er niet toe. “Jinita, zorg maar dat je voorzichtig je avocado’s van de boom plukt en niet de bloemen meetrekt zodat je nog eens kunt oogsten in september. Je boom is content en zal je twee oogsten geven.” Aan al de guacamole liefhebbers onder jullie, welkom in Casita de Barro.

Meer info

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: