© Casita de Barro

Casita de Barro | Eetbaar bos

De maïs staat veel te dicht bij elkaar, maestra Ina. En de squash mag je niet te dicht bij de voet van de maïs zaaien. Maar het is niet erg hoor, door het te verknallen leer je.” Deze uitdrukking interpreteer ik als Mexicaanse versie van ‘al doende leer je’. Ik ben verrast, niet door de opmerkingen want de boeren kennen uiteraard de teelt. Het dorp waarin ik woon, Tecuanipan, staat dan ook bekend in de streek voor de beste maïs en bonen. Maar het verrast me dat ze van meters ver mijn veldje hebben beoordeeld. Ze zijn niet eens komen kijken.

Casita de Barro is begonnen met de aanleg van een bostuin waarin we proberen eenjarige groenten te combineren met vaste planten in ons voedselbos. Als we erin slagen om de principes uit
de permacultuur toe te passen in een ontwerp dat zowel bomen als struiken, kruiden, bodemkruipers en knolgewassen integreert, kunnen we binnen een paar jaar ons mandje vullen met een grote variëteit aan lekkernijen zonder ervoor te hard te moeten werken.

Het eetbare bos, in tegenstelling tot de traditionele manier van telen, is een zoektocht naar een gebalanceerd ecosysteem waar verschillende lagen voedsel onder elkaar groeien en elkaar in stand houden. Er gaan geen spitten mee gepaard en er is minimale nood aan onkruid wieden. Toch aanlokkelijk! Casita de Barro hoopt met een eigen voorbeeld de boeren van Tecuanipan te inspireren om hetzelfde te doen. Door jarenlang chemische meststoffen te gebruiken en door het vellen van de weinige fruitbomen die er nog staan om de opbrengst van de cashcrops te verhogen, vertonen de akkers van de boeren een hoge graad van erosie, en nog zeer weinig bodemleven. De methode van het eetbare bos en de oogst van een enorme diversiteit aan groenten en fruit is een aantrekkelijk alternatief, al is het maar op een klein deel van hun velden. En de voordelen zijn niet alleen voor de boeren en hun families maar ook voor de aarde die zo nieuw leven krijgt ingeblazen. Casita de Barro is al begonnen, met het vele werk in de aanleg van het voedselbos, en in het educatief programma waar we met jongeren werken rond duurzaam leven, nu en in de toekomst.

Meer info

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: