Casita de Barro | Memoria del bosque [COLUMN]

Columniste Ina Vanooteghem neemt ons mee naar ‘haar’ Mexico. Met haar project ‘Casita de Barro’ leert ze de plaatselijke jongeren hoe ze met natuurlijke, lokale bronnen en teelt op biologische wijze een grotere economische onafhankelijkheid en voedselzekerheid kunnen creëren.

Uren later hangt er nog steeds een indringende geur van rook in de kleren en blijven onze hoofden rood aangelopen van de hitte. En heerst vooral een steeds groter gevoel van machteloosheid.
Het bos is immers nog maar eens in brand gevlogen…

Het gaat om één van de enige plekken in het dorp waar er nog sprake is van een bos. Waar studenten onder leiding van Casita de Barro de biodiversiteit bestudeerden en onder andere vastlegden dat er zes verschillende soorten eikenbomen aanwezig waren.

Het is ook het bos dat ons de zaden geeft om een deel van de geërodeerde landschappen te herstellen. We noemen het restauratieproject ‘Memoria del bosque’. Voor vele families zijn de enige referenties aan bossen in Tecuanipan de herinneringen van hun grootouders. Net zoals de jeugd zich vandaag een propere rivier, waarin je kunt zwemmen en vissen vangen, alleen maar kan inbeelden. De jongeren zullen over enkele jaren, als ze zelf kinderen hebben, geen verhalen kunnen vertellen over de pracht van de natuur in de streek. Het is met vrees in het hart dat we beseffen dat vervuilde rivieren, geërodeerde akkers en bosbranden de norm worden.

De economische druk op de boeren om steeds meer groenten en granen te produceren, maakt dat de akkergrens steeds dichter tegen de bossen komt te liggen. De assen die nog blijven gloeien wanneer de boeren tijdens het droogseizoen hun gronden afbranden, als voorbereiding op het zaaien als maanden later de eerste regens vallen, zijn één van de oorzaken van de bosbranden.

Net zoals een boom vele bomen nodig heeft om een bos te worden, kan de ontembare vernietiging door vuur alleen worden bestreden als er wordt samengewerkt. Modellen van eerlijke handel en coöperaties van consumenten die direct investeren in de boer en zijn familie bieden alternatieven om kleinschaliger en meer gediversifieerd te telen met minder, of zelfs geen gebruik meer van chemische meststoffen. Ook milieuopvoeding in de scholen is essentieel om ideeën te verspreiden voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen. Steun ons, zodat we deze projecten van lange duur kunnen blijven stimuleren.

Steun het project ‘Casita de Barro’

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: