© Casita de Barro

Casita de Barro | Soepje van sprinkhaan

Nee maestra, je gaat toch niet de sprinkhanen vangen. Ik zie in de ogen van Augustin een speelse lach. Het zou de eerste keer zijn dat iemand van het dorp een uitspraak doet die zou kunnen neigen naar vegetarisme, of die zou kunnen betekenen dat ze tegen het doden van dieren zijn vanuit een morele overweging. Maar ik ken Augustin goed, hij is een 15-jarige student die al jaren naar Casita de Barro komt om Engelse les te volgen. Ik speel mee en antwoord dat ik beter sprinkhanen vang dan slangen of tijgers. Coatl (slang), Ocelotl (tijger) of Chapulin (sprinkhaan) zijn achternamen in het dorp. Hij knikt goedkeurend en lacht mee. Het is het seizoen van de sprinkhanen.

Hoewel ze in grote getale al de planten die ze tegenkomen opvreten, hebben we geleerd ze te appreciëren voor hun hoog proteïnegehalte. Voor de zon de potige insecten kan verwarmen, staan we reeds met netten klaar om de verkleumde sprinkhanen te vangen. Eenmaal gekookt kan je ze frituren en op smaak brengen met allerlei kruiden of je kan ze drogen in de zon en ze malen tot poeder om te verwerken in soepen, rijst, brood, noem maar op. Het zijn de fameuze superfoods die tegen hoge prijzen op de markt worden aangeboden.

Het is natuurlijk niet plezant als tuinier om toe te kijken hoe je planten onder de vraatzucht van deze insecten lijden. Een manier om ze biologisch te bestrijden is de sprinkhanen in water te laten fermenteren/rotten en met het aftreksel de planten besproeien. Of als je veel geduld hebt en een goed observatievermogen kan je tussen de duizenden sprinkhanen er eentje vinden die een schimmel tussen zijn poten heeft. Die schimmel kan je laten vermenigvuldigen in halfgekookte rijst en na een tiental dagen als infusie in water met suiker laten fermenteren tot het een dodelijk aftreksel wordt voor de insecten.

Je kan natuurlijk ook de natuur zijn werk laten doen. Het is geen toeval dat in deze periode van het jaar de spinnen zeer actief zijn en met hun grote spinnenwebben elke dag een festijn aan sprinkhanen eten. Of de vele bidsprinkhanen die zich op verschillende planten installeren om zich rijkelijk te voeden.

Na tien jaar in Casita de Barro kan ik zeggen dat er een ecosysteem begint te functioneren dat op verschillende tijdstippen van het jaar allerlei soorten dieren aantrekt om alles in evenwicht te houden. Terwijl ik de met look en rozemarijn gefrituurde sprinkhanen op mijn warme tortilla leg, er een repel advocaat uit de tuin bijleg en erover een pikant tomatensausje (tomaat, chili, look, koriander uit de tuin) giet, bedenk ik hoeveel voldoening het geeft deel te kunnen uitmaken van dit systeem op duurzame manier.

Steun Casita de Barro: www.casitadebarro.com

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: