© Casita de Barro

Casita de Barro | Zaadje van verandering

Ik weet niet wat me meer angst inboezemt: een spuwende vulkaan op 25 km of een brandend bos in de achtertuin. Beide garanderen een dramatisch spektakel. Het grote verschil is dat een brandend bos voorkomen kan worden. En het is juist dat besef dat tegenstrijdige gevoelens van wanhoop en hoop teweegbrengt.

De stad Puebla, zoals zovele steden ter wereld, vreet aan de bomen, slorpt waterbronnen op en spuwt vervuiling. Het zal niet lang meer duren vooraleer een generatie jongeren bossen alleen nog digitaal zal kunnen waarnemen. We zien nu al dat de opgroeiende jeugd van ons dorp genoegen moet nemen met louter een beeld van de ooit heldere waterwegen vol vissen die hun ouders met nostalgie oprakelen als ze terugdenken aan die verfrissende duiken tijdens de hete maanden van het droogseizoen. Hoe kunnen we dit beeld levendig houden als de riolering de rivieren blijft vervuilen en bossen worden afgebrand zonder enige verbazing? Het is normaal geworden om water in plastic te kopen, iets wat onvoorstelbaar was jaren geleden. Wat zal nog de norm worden vooraleer de vragen antwoorden krijgen?

In tegenstelling tot wat men zegt, is het begin simpel. Neem de wonderen van de natuur waar en plant een groente naar keuze. Zie hoe met minimale zorg voedsel op je tafel komt. Dat is een revolutionaire actie. Het besef dat de oudste inwoner van elk dorp een boom is, werkt inspirerend. Van zodra we de wijsheid, die zich in de natuurlijke processen van regeneratie en duurzaamheid verschuilt, respecteren, formuleren zich de antwoorden op complexe vragen vanzelf. En de antwoorden die we zoeken zijn niet rivieren opkuisen en bomen planten. Bossen herstellen zich vanzelf als ze met rust gelaten worden en leven keert terug naar de rivieren van zodra de oorzaak van vervuiling stopt.

Met de jongeren die deelnemen aan het educatief programma van Casita de Barro werken we rond deze vraagstukken. Steun Casita de Barro om elke dag opnieuw een zaadje van verandering te planten.

Meer info

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: