© Veronique De Walsche, Artifix.

Chefs en hun moestuin | ‘De Kwekerij’ van hotelschool Ter Groene Poorte

Het begon allemaal met de start van een pop-up moestuin die later gedoopt werd tot ‘De Kwekerij’ van de leerlingen. Een pedagogisch project onder leiding van moestuingoeroe Wim Lybaert. In haar boek ‘Chefs en hun moestuin’ neemt fotografe Veronique De Walsche je mee voor een wandeling door de tuin.

» Bekijk het boek meteen in de boekenshop.

Al van jongs af aan worden de leerlingen van hotelschool Ter Groene Poorte bewust gemaakt van duurzaamheid. De jongeren moeten begrijpen dat ze geen producten hoeven in te voeren uit Marokko of Peru als ze hier te verkrijgen zijn. Leven en leren volgens de seizoenen. Zo krijgen ze voeling met de natuur en de veelzijdigheid van groenten. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar veel leerlingen hebben thuis geen tuin. De schoolmoestuin is dus een ideale stimulans om zelf aan de slag te gaan.

Het begon ongeveer zes jaar geleden, toen de school het idee kreeg om een eigen moestuin aan te leggen. Er werden twaalf houten moestuinbakken geplaatst van elk een vierkante meter groot. Nog geen jaar later kwamen daar twee serres bij. Ondertussen steken de leerlingen wekelijks de handen uit de mouwen van hun witte praktijkjas om in ‘De Kwekerij’ aan de slag te gaan. Er wordt gesnoeid, gezaaid en geoogst. De oogst verwerken de leerlingen in eenvoudige gerechtjes zoals een slaatje, soep of pesto.

Een moestuin is ideaal om kinderen al van jongs af aan de wetten van de natuur en de seizoenen mee te geven. Een vierkante meter tuin en wat zaadjes zijn dus een ideaal cadeau. Bovendien gaan kinderen sneller proeven van groenten en kruiden die ze zelf geteeld en/of bereid hebben. ‘Kids who grow carrots become kids who eat carrots.’ Begin met gemakkelijke gewassen als radijsjes, snijsla, bietjes of erwtjes. Hier zie je snel resultaat en dat werkt motiverend.

In de moestuin van hotelschool Ter Groene Poorte groeit basilicum, tijm, pompoen, aardbei, prei en tomaten, maar er is ook een kleurrijke bloemenborder vol eetbare bloemen. De leerlingen leren zelf composteren, telen tomaten in emmers, verzorgen fruitboompjes en laten druiven groeien tegen de schoolmuur. Alles kan en alles mag om de basisknepen van het moestuinieren onder de knie te krijgen. Toch zijn er enkele ongeschreven regels. Zo wordt de voorkeur gegeven aan planten die makkelijk te telen zijn, eenvoudig te verwerken en snel groeien. Dat motiveert de leerlingen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tijdens de schoolvakanties wordt de moestuin onderhouden door een praktijkleerkracht me groene vingers die in de buurt woont. Zijn taak bestaat voornamelijk uit onkruid wieden en planten water geven in droge periodes.

De 5 favoriete moestuingroeiers van hotelschool Ter Groene Poorte

? Wortel: zowel het loof als de wortel kan worden verwerkt.
❤️ Radijs: groeit snel en is mooi met haar rode buitenkant en witte binnenkant.
? Tomaten: groeien in emmers en in de schoolserre.
? Pompoen: groeit ontzettend snel en levert een indrukwekkende oogst.
? Aardbeien: favoriet van alle leerlingen.

Nieuwsgierig naar meer?

Ben je benieuwd naar meer reportages zoals deze over hotelschool Ter Groene Poorte? In haar boek ‘Chefs en hun moestuin’ gaat fotografe Veronique De Walsche van Artifix langs bij veertien topchefs en jonge starters uit België en Nederland.

Met in dit boek:

  • Het tuinverhaal van 14 culinaire chefs
  • Praktische tips en inspiratie voor je eigen moestuin
  • Lekkere recepten met groenten, kruiden of bloemen uit de tuinen van de chefs.
» Bestel hier met gratis verzending (t/m 18 april 2021).
Chefs en hun moestuin boek boekenshop webshop bookshop win wedstrijd winactie give away chefkok kok Dominique Vreven tuinliefhebbers verse groenten fruit kruiden ingrediënten recepten koken recepten eten tuiniers tuinders moestuinliefhebbers tips verhalen verhaal bloemen ideeën inspiratie tips werk Véronique De Walsche Robby Sallaets Fence Tuinmagzine tips
© Chefs en hun moestuin | € 29,99 | Véronique De Walsche (Artifix) | Uitgeverij Lannoo

Veronique De Walsche van Artifix Fotografie legde wereldwijd al heel wat tuinen vast door haar lens. Ze werkte mee aan verschillende tuinboeken en haar reportages worden gepubliceerd in tal van binnen- en buitenlandse magazines.

www.artifix.be

%d bloggers liken dit: