Bloemen en PlantenKamerplanten

Croton | Kamerplant van de maand

De overvloed aan warme tinten in het blad maakt Croton een absolute blikvanger in je interieur die de sfeer in huis nóg vrolijker maakt. Maak kennis met de woonplant van de maand oktober.

Kleuren en vormen

Croton herken je al op afstand aan de schitterende bladeren. Die zijn vlammend gekleurd in groen, geel, oranje, rood en soms zelfs paars, met opvallende nerven en spannende spikkels. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met een smal, golvend blad. De plant is verkrijgbaar van formaatje vensterbank tot binnenstruik.

Met de flamboyante croton haal je ongetwijfeld de gloed van de herfst naar binnen!

Herkomst

Croton groeit in een brede lijn van India via Indonesië tot Zuidoost-Azië. De plant kan in die streken erg hoog worden en uitdijen als een metershoge struik. Als woonplant tref je meestal medium tot XL exemplaren aan. De grote variatie aan kleuren en vormen van de bladeren is te danken aan het gemak waarmee de soorten zich onderling kruisen.

Officieel heet de plant Codiaeum variegatum, maar de naam Croton is zo ingeburgerd dat die vaak gebruikt wordt door het grote publiek. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae (Crotoneae, ook bekend als de Wolfsmelkfamilie) waar ook andere bekende kamerplanten toe behoren zoals de kerstster en Christusdoorn.

Hoe verzorg je deze kamerplant?

Croton is een heel makkelijke woonplant, die ook geschikt is voor mensen zonder groene vingers.

  • De beste standplaats voor Croton is een plek met indirect licht. De plant kan niet tegen volle zon, maar heeft wel licht nodig om de mooie kleuren te kunnen houden.
  • Niet teveel water geven, de plant bezwijkt van een voetbad. Maar laat de kluit nooit volledig uitdrogen. In de winter moet je opletten dat je gietwater niet te koud is, want dat kan bladval veroorzaken.
  • Croton houdt van een douche of een spraybeurt (1 x per week). In de zomer kan de plant ook even naar buiten in een regenbui. Zo blijft het blad mooi.
  • Geel of lelijk blad kan je weghalen.
  • In de lente en zomer geef je 1 x per maand een beetje kamerplantenvoeding.
  • In de winter zet je de kamerplant bij voorkeur een tijdje in een iets koelere ruimte om hem tot rust te laten komen. Het moet er wel minimaal 15°C zijn.
  • In de zomermaanden kan je Croton buiten zetten, op het terras of op het balkon, mits de temperatuur ook hier niet beneden de 15°C zakt.

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: